Psychlona: Venus Skytrip

Als men in de promo tekst over een stoner rock band ook de naam Orange Goblin laat vallen als referentiepunt, wekt dat mijn interesse. Daarom ook dat ik de nieuwe van het Britse Psychlona eens aan een luisterbeurt wilde onderwerpen. Psychlona werd in 2015 opgestart zen zorgde in 2018 voor het knappe ‘Mojo Rising’ waarna de heren de hort op gingen voor een Europese tournees en wat festival shows. Eind 2019 vonden de heren – Phil (vocals, gitaar), Dave (gitaar, vocals), Martyn (bass) en Scott (drums) – dat het tijd was om aan een nieuw album te werken. Om daarna opnieuw te kunnen toeren. Helaas gooide een miniscuul beestje genaamd Covid 19 roet in het eten. De release van het album, deze ‘Venus Skytrip’, werd wat uitgesteld en het toeren zal voor later zijn. ‘Venus Skytrip’ telt acht tracks die dreigende stoner rock / desert rock bevatten die overgoten zijn met een heel stevige dikke psychedelica saus. Opener ‘Blast Off’ zet al meteen de toon met accenten die je ook aantreft in space rock maar waar toch heel stevige stoner rock fragmenten in opduiken en zelfs de bovenhand nemen. Ook ‘10,000 Volts’ pakt het zo aan, maar dan met minder directe space rock invloeden en eerder neigend naar een mix van stoner rock en desert rock. Het gitaarwerk springt hier in het oog / oor en dat is overduidelijk schitterend te noemen. ‘Blow’ doet het aan een lager tempo met brommende basstonen zonder aan kracht of dreiging in te boeten. Een nummer waarop je niet anders kan dan goedkeurend mee knikken. ‘Star’ volgt met meer tempo en vaart en is zodoende misschien toegankelijker. ‘Edge Of The Universe’ trekt zich langzaam en grommend op gang, maar wint uiteindelijk aan kracht en souplesse. Het abrupte einde had ik, eerlijk gezegd, niet zien aankomen. ‘Resin’ neemt je mee op een trip door space en psychedelica met opnieuw enorm krachtige uitbarstingen van kracht en dreiging. Na een rustige start barst ook Tijuana uit de speakers met een gedreven en energieke sound aangevoerd door bass en drums terwijl krachtige riffs het framewerk vervolledigen. Het tempo tijdens afsluiter ‘The Owl’ ligt terug pakken lager zodat er van deze track veel meer dreiging uitgaat. Een dreiging die een donker en ja zelfs een duister randje meekrijgt zodat we ook bijna de term doom durven gebruiken. De gitaren proberen eerst nog wat licht in de song te smokkelen, iets wat maar matig lukt. Daarna wordt er extra psychedelica bij gehaald om de dan toch meer lichtinval te vinden. Een knap opgebouwd nummer dat me enorm bevalt. Nee, ik zou Psychlona niet echt in hetzelfde vakje duwen als Orange Goblin, daar ik die toch hoger inschat op gebied van composities, variaties en energieke gedreven kracht. Dat neemt niet weg dat ook dit viertal met dit album op mijn goedkeuring kan rekenen. Ik zal zelfs meer zeggen: ik kijk al uit naar het derde album van deze Psychlona om te zien of ze kunnen bevestigen of zelfs nog een stapje vooruit kunnen zetten.

Luc Ghyselen (80)

Ripple Music

Tracklist: 1. Blast Off 2. 10,000 Volts 3. Blow 4. Star 5. Edge Of The Universe 6. Resin 7. Tijuana 8. The Owl