SepticFlesh: Infernus Sinfonica MMXIX

SepticFlesh is een Griekse symfonische death metalband die reeds in 1990 het levenslicht zag, toen nog als Septic Flesh. In 2003 zetten de heren er een punt achter om vier jaar later de rangen weer te sluiten en verder te gaan als SepticFlesh. In haar dertigjarig bestaan heeft de band altijd garant gestaan voor een bijzonder melodieus, zelfs behoorlijk bombastisch klinkend geluid. ‘Infernus Sinfonica’ is de weergave van een optreden in februari 2019 in Mexico waarbij werd samengewerkt met meer dan 100 musici van het Symphonic Experience Orchestra, het Enharmonía Vocalis Choir en het National Nuniversity of Mexico Children’s and Youth Choir. Laat ons zeggen dat ze niet de enigen zijn die een samenwerking met een symfonisch orkest op hun bucket list hebben kunnen afvinken. We waren hierbij niet altijd even hard onder de indruk van het resultaat maar bij SepticFlesh bieden de orkestrale begeleiding en koorzang een extra dimensie aan het totale geluid en daarmee de totale beleving. Vrij vertaald: het draagt bij tot het volle bombastische geluid zonder dat het rauwe death metal gedeelte op de achtergrond verdwijnt. Komen we bij een ander aspect: we hebben het vast al eens gezegd maar we zijn niet de grootste fan van live-opnames omdat je het visuele aspect mist. Met de bijdrage van een dergelijk omvangrijk orkest en koor lijkt dat visuele ons een niet te onderschatten onderdeel van het totaalspektakel. Kortom, kijk naar de dvd en laat het geluid knallen door het surroundsysteem om optimaal te genieten van een werkelijk voortreffelijke productie. Elke band die met een symfonisch orkest wil samenwerken mag dit optreden van SepticFlesh als maatstaf nemen wat ons betreft. Intro inbegrepen neemt de band je mee op een trip van vijftien nummers waarbij het enige jammere voor ons is dat ze enkel putten uit de laatste vier albums – te rekenen dus vanaf ‘Communion’. SepticFlesh heeft ons live nog nooit weten ontgoochelen en klinkt ook nu weer even strak als we van hen gewend zijn. Het veelvuldig gebruikte “ladies and gentlemen” en “my friends” door zanger Seth Siro Anton klinken nogal theatraal maar passen eigenlijk perfect in de ganse productie. Er valt voorts geen enkele zwakkere passage vast te stellen op dit album waardoor we enkel de tip kunnen geven: aanschaffen die handel!

K.H. (93)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Intro 2. Portrait Of A Headless Man 3. Martyr 4. Prototype 5. The Pyramid God 6. The Enemy Of Truth 7. Communion 8. The Vampire From Nazareth 9. Dogma Of Prometheus 10. Lovecraft’s Death 11. Dante’s Inferno 12. Persepolis 13. A Great Mass Of Death 14. Anubis 15. Dark Art