Moths / The Stone Eye: Moths / The Stone Eye (split)

Zo nu en dan wagen we ons als reviewer aan een stap in het onbekende, een sprong in de diepte als het ware. Ook met de split van Moths en The Stone Eye, ons twee totaal onbekende bands. Moths is afkomstig uit San Juan, Puerto Rico, ging in 2016 van start en zorgt voor een mix van stoner en doom met progressive metal invloeden. De twee nummers die het gezelschap hier presenteert ken je misschien van hun titelloze ep uit 2018. Voor wie de nummers niet kent: de band doet het niet onaardig met het zelf gepende ‘Intervention’ waar de soepele vocalen van Damaris Rodriguez met de meeste aandacht gaan lopen. ‘Hand Of Doom’ is hun versie van een ouder Black Sabbath nummer en meteen valt op dat de songkwaliteit hier een stuk hoger ligt en dat Damaris zich ook nu als een vis in het water voelt en eigenlijk best wel iets toevoegt aan het nummer zonder dat de Black Sabbath versie in de schaduw wordt gedrongen. ‘The Presence Of Mind’ is onze kennismaking met The Stone Eye en dat klinkt iets toegankelijker in het gehoor dan het eerste nummer van Moths. Deze Amerikaanse band is afkomstig uit Philadelphia en probeert met tal van verschillende (sub)stijlen uit de muziek een eigen alternative mix te maken. Hier hoor je invloeden uit o.a. doom, stoner en grunge weerklinken. Maar wat ons eigenlijk benieuwd maakte naar dit schijfje was hun versie van ‘Wayfaring Stranger’, een traditional waar we ontelbare versies van kennen in tal van muziekgenres gaande van folk, country, blues tot gospel. De versie van The Stone Eye is leuk om gehoord te hebben maar we kennen heel wat betere versies van dit nummer. Besluit: een split die je nu niet echt in huis moet halen. Ondergetekende is redelijk te spreken over de versie van Wayfaring Stranger’, vind de beide originelen niet slecht (maar ook niet veel meer dan dat) en vindt enkel ‘Hand Of Doom’ de moeite waard. Maar of u dit dan in huis halen moet halen voor één track … dat laat ik aan u over.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Intervention 2. Hand Of Doom 3. The Presence Of Mind 4. Wayfaring Stranger