Moribund Mantras: Golden Void

Het Duitse Moribund Mantras is aan zijn tiende jaargang bezig en dat viert het gezelschap met hun tweede full-album ‘Golden Void’. De band heeft nog niet zoveel van zich laten horen daar we slechts een ep en nu dus twee full-albums terug vinden in de discografie van deze band die voor een mix zorgt van doom en black metal. Hoogstwaarschijnlijk is het feit dat een vaste line-up een moeilijke taak lijkt te zijn daaraan debet. Op ‘Golden Void’ krijg je vijf lang gerekte tracks te horen die samen goed zijn voor net iets meer dan vijfenveertig minuten donker en dreigend luisterplezier die zich, als je de teksten ter hand neemt, situeert in het occultisme, een graag gebruikte inspiratiebron bij bands die doom hoog in het vaandel voeren, maar ook aan bod komt bij bands die eerder kiezen voor black metal. De mix die het huidige vijftal van Moribund Mantras – R (bass), L (gitaar), B (vocals), J (drums) en P (gitaar) – hier laat horen is best wel slepend en beklijvend te noemen en baadt in een heel duister en koud licht waarin het aardig vertoeven is voor liefhebbers van occultisme. Het is nu niet zo dat we zelf het occultisme aanbidden, maar ook wij hebben ons gedurende de volledige trip thuis en op ons gemak gevoeld. Van zodra de intro van opener ‘Fragments’ uit de speakers komt aanrollen, om dan vooral aan kracht en duisternis te winnen tot en met de laatste donkere, koude en dreigende tonen van afsluiter ‘Ascension’ hadden de heren onze volste aandacht die onderweg nauwelijks, om niet te zeggen niet, verslapte. Wat tempo en ritmewisselingen komen aan bod om je steeds dieper mee te sleuren in hun zwartgeblakerde visie op doom. Nee, we vallen absoluut niet stijl achterover, maar we kunnen het geheel wel enorm smaken. De pakkende en dreigende vocalen, de donkere riffs, de koude sfeer, het slepende tempo dat enkel wordt onderbroken om een stuk furieuze black metal op ons los te laten, … het draagt allemaal bij om ons volledig over de streep te trekken. ‘Golden Void’ is dus, naar onze bescheiden mening, een stevige stap voorwaarts voor Moribund Mantras en nu willen we de band ook nog eens live aan het werk zien en horen. Op dat laatste zullen we, spijtig genoeg, waarschijnlijk nog een tijdlang moeten wachten.

Luc Ghyselen (90)

Rain Without Ends Records / Naturmacht Productions RWE 032

Tracklist: 1. Fragments 2. Vanishing 3. Praemolestia 4. Psalm Of Rebirth 5. Ascension