Prins Svart: Under Jord

Prins Svart is een classic rock band die vooral in eigen sant een knappe reputatie heeft opgebouwd, maar, zeker in ons Belgenlandje, op weinig erkenning kan / mag rekenen. De hoofdreden daarvoor is heel eenvoudig: het gezelschap houdt het bij teksten in hun moedertaal en daar begrijpen wij meestal geen snars van. Let op, Prins Svart musiceert op hoog niveau en indien je je absoluut niet stoort aan de Zweedse taal is ook dit derde full-album van de band meer dan de moeite waard. Kijk, meestal hebben ook wij geen moeite met teksten in een vreemde taal, maar in dit subgenre (classic rock) weten we toch graag waarover men het op tekstueel vlak precies heeft. Dit subgenre vraagt bij ons om een totale herkenning zodat we vlug de teksten kunnen mee “zingen”, indien dit pagan metal / black metal of dergelijke is, hebben wij daar veel minder nood aan, daar we ons dan meestal richten op het gevoel dat het totaalplaatje uitstraalt. ‘Under Jord’ telt acht tracks die eigenlijk elke liefhebber van classic rock eens zou moeten gehoord hebben. Liefhebbers van bijvoorbeeld Free, Led Zeppelin of zelfs van Rainbow of Whitesnake zullen hier weg mee kunnen (als ze hun vocale voorkeur opzij kunnen zitten). Een nummer als ‘Ingen minns oss när vi går’ vinden wij bijvoorbeeld een machtige song met tal van wisselingen in tempo, ritme en kracht, een nummer waar we vanaf de eerste seconde goedkeurend zitten mee te knikken, kortom, een nummer dat ons rock minded hartje doet jubelen. En dan hadden we toch graag begrepen waarover Prins Svart het hier precies heeft. En dat gevoel hebben we voor elk nummer met uitzondering over het instrumentale ‘Drömskåp på glänt’. Och ja, check ook eens de afsluitende live versie van ‘The Green Manalishi’. Indien je dus niet maalt om Zweedse teksten en je houdt effectief van classic rock dan is deze ‘Under Jord’ van Prins Svart een schitterende aanvulling op je collectie. Toch hadden wij liever een Engelstalige versie gehad.

Luc Ghyselen (85)

Musica Ex Machina MEM 005

Tracklist: 1. Inte så lätt som det ser ut 2. Här finns bara jag 3. Drömskåp på glänt 4. Sanningen för mig 1. Ingen minns oss när vi går 2. Om det dom viskar är sant 3. Allt mitt liv 4. Den gröna Manalishi med tvåhornad krans