Volturyon: Xenogenesis

Het uit Zweden afkomstige death metal collectief Volturyon laat met ‘Xenogenesis’ zijn vierde full-album op de wereld los. Het nieuwe album liet misschien wat op zich wachten, daar voorganger ‘Cleansed By Carnage’ toch al dateert van 2016, maar daar is een goede reden voor want het inwerken van een nieuwe vocalist, Mikko Voutilainen in dit geval, vraagt toch wat tijd. ‘Xenogenesis’ laat je kennis maken met elf tracks, goed voor een kleine veertig minuten muzikaal geweld, die krachtig en strak door de speakers knallen. Voor vernieuwingen ben je bij Volturyon niet aan het juiste adres, maar wat ze doen doen ze goed. Elk nummer straalt kracht uit zonder ook de melodie niet uit het oog te verliezen. De drumsalvo’s vliegen je stevig om de oren, de beukende basslijnen zorgen mee voor de basis, de riffs klinken strak, de gitaarsolo’s zijn “to the point’ zonder echt opvallend te zijn en de brutale vocalen stralen voldoende agressie uit om elke death metal fanaat over de streep te trekken. Door het feit dat er niet echt nummers tussen zitten die echt blijven hangen of die er echt boven uitsteken, vrezen we eigenlijk een beetje dat ‘Xenogenesis’ een beetje tussen de plooien zal vallen zonder echt veel rimpelingen na te laten. Als we dan toch een nummer moeten aanduiden als “best of …”, dan kiezen we voor ‘Catharsis’ dat een heel mooie rustgevende break bevat om dan weer vol gas verder te razen. Spijtig dat de heren niet meer zo’n accenten hebben gebruikt.

Luc Ghyselen (75)

ViciSolum Productions

Tracklist: 1. Bloodspattered Banner 2. Mother 3. Xenogenesis 4. World Pandemic 5. Catharsis 6. Memoirs From The Morgue 7. Void 8. The Demiurge 9. Invisible Abomination 10. Novichock 11. Rancid Messiah