Onslaught: Generation AntiChrist

Het Britse Onslaught heeft er al een lange carrière opzitten. Gestart in 1982 om er tussen 1991 en 2004 uit te knijpen, maar sindsdien terug op post. Een hele reeks van wisselingen in de line-up deden natuurlijk niet veel goeds voor de band, maar toch telt Onslaught een heel pak trouwe thrash metal fanaten die hen blijven volgen. Het zijn vooral die die erg tevreden zullen zijn met dit zevende full-album van Onslaught dat toch zo’n zeven jaar op zich heeft laten wachten. We laten het in 2016 uitgebrachte live album, ‘Live At The Slaughterhouse’, hier achterwege. In vergelijking met het vorige studio-album is er weel al heel wat veranderd in de line-up van de band. Als enige nog steeds overgebleven lid van de originele line-up vinden we nog steeds gitarist Nige Rockett. Ook bassist Jeff Williams is nu al een tijdje van de partij, meer bepaald sinds 2006. Nieuw zijn drummer james Perry, lead gitarist Wayne Dorman en vocalist David Garnett. Maar kijk, ook met deze line-up slaagt Onslaught erin om agressief bijtende tracks af te leveren die thrash fanaten zullen lusten. Negen krijg je er dit keer opgediend die stuk voor stuk pakken energie uit de speakers laten stromen. Headbangen, meebrullen en luchtgitaar spelen mag op elke track. Het enige waar ondergetekende wat moeilijk mee geeft zijn de geluidssamplers die in een aantal tracks opduiken. Maar dit is misschien enkel wat muggenzifterij, want eigenlijk raast het huidige vijftal onvervaard verder en dompelt je onder in energieke en gedreven tracks waar kracht centraal staat. We zien complete zalen (eens dat corona beestje is overwonnen) al volledig uit de bol met bijvoorbeeld het uiterst gedreven en aanstekelijke ‘All Seeing Eye’. Maar ook de overige nummers – check voor ons part bijvoorbeeld het wervelende ‘Addicted To The Smell Of Death’ of het donderende ‘Generation AntiChrist’ – hebben voldoende potentieel om uit te groeien tot publieksfavorieten. Ja, je hebt het begrepen, zonder toegevingen te doen aan wat je mag bestempelen als een blauwdruk van thrash metal, slaagt Onslaught erin om ons negen nummers lang op de wenken te bedienen.

Luc Ghyselen (90)

AFM Records AFM 5689

Tracklist: 1. Rise To Power 2. Strike Fast Strike Hard 3. Bow Down To The Clowns 4. Generation Antichrist 5. All Seeing Eye 6. Addicted To The Smell Of Death 7. Empires Fall 8. Religiousuicide 9. A Perfect Day To Die (2020 Version)