Eisenkult: … gedenken wir der Finsternis

Met Eisenkult presenteert Purity Through Fire ons een nieuw Duits gezelschap dat wel al heel wat ervaring opdeed daar het gezelschap bestaat uit artiesten die bij Mavorim, Totenwache en Meuchelmord actief zijn. Eisenkult staat voor rauwe black metal met middeleeuwse folk accenten, al duiken die laatsten niet in elk nummer op. ‘… gedenken wir der Finsternis’ is het eerste volwaardige wapenfeit van het gezelschap, al is slechts achtentwintig minuten wat aan de korte kant om van een full-album te spreken. Een korte instrumentale intro, ‘Intro’ getiteld zet je nog even op het verkeerde been. Je hoort immers elektronische klanken die een onbeduidend wijsje spelen, vooraleer een fluit voor een middeleeuwse of folky toets zorgt. ‘Stahlros’ ontploft meteen in je gezicht middels furieus black metal geweld dat voor dreiging, kilte en duisternis zorgt. De Duitstalige teksten worden militaristisch uitgebraakt en zorgen voor een extra dreigende bijdrage. ‘Deprecatio’ opent rustig maar beklijvend. Lang duurt dit liedje niet of je wordt weer overweldigd door furieus zwartgeblakerd geweld die je meeneemt naar een diepe duistere verleden tijd. Kleine accentjes verraden een middeleeuwse touch. Piano zorgt tijdens ‘Interlude’ voor een instrumentaal rustpunt tussen het beukend geweld. Een mooi stukje, dat wel, maar, naar onze smaak, breekt het wel de vibe van het album. Het titelnummer komt maar langzaam op gang met eerst (te veel) elektronica naar onze smaak, waarna kracht en dreiging hun opwachting maken om uiteindelijk te ontploffen met een heel gedreven en energiek tempo in furieus donker geweld. Een immens zachte en rustgevende break stopt dat furieus geweld heel abrupt om dan weer op te bouwen: net alsof men een nieuw nummer start. Die afwisseling tussen furieus zwartgeblakerd geweld en heel rustgevende kalme momenten wordt ook uitgespeeld tijdens ‘Auf Schwarzen Schwingen’. Gelukkig, naar onze smaak dan toch, is het stevig dreigende geweld aan de bovenhand. Na een korte, rustige intro barst ook ‘Ein Endloses Nichts’ al vlug open in een duister, dreigend en kil geheel. Over de afsluitende ‘Outro’ kunnen we opnieuw krot zijn: elektronica overheerst (al komt ook nu weer een fluit ruimschoots aan bod) en net als met ‘Intro’ en ‘Interlude’ hadden we dat veel liever anders ingevuld gezien. Maar goed, het zij zo, en het probeert in ieder geval de voeling met middeleeuwse folk te leggen. ‘… gedenken wir der Finsternis’ is zodoende een leuke kennismaking geworden met Eisenkult. We zijn dan ook benieuwd naar wat de band in de toekomst nog op ons zal loslaten en vooral welke koers de heren zullen kiezen. Wordt dit eerder black metal of worden de middeleeuwse (folk) elementen meer gebruikt of …?

Luc Ghyselen (72)

Purity Through Fire

Tracklist: 1. Intro 2. Stahlros 3. Deprecatio 4. Interlude 5. Gedenken Wir Der Finsternis 6. Auf Schwarzen Schwingen 7. Ein Endloses Nichts 8. Outro