Katavasia: Magnus Venator

Het Griekse black metal ensemble Katavasia, opgestart in 2014 en bestaand uit een line-up die zijn sporen ook verdient bij illustere bands als Varathron, Hail Spirit Noir, Aenaon en Funeral Storm om het maar bij die te houden, is er terug met een tweede full-album. Het gezelschap debuteerde, albumsgewijs, alvast heel sterk met ‘Sacrilegious Testament’ (2015). Ook de ep ‘Daemonic Offering’ (2017) kon op heel wat bijval rekenen. Dat zal alvast niet anders zijn met deze ‘Magnus Venator’, het nieuwe negen tracks tellende album dat de luisteraar terug voert naar de essentie van de Griekse black metal scene uit de jaren negentig zonder ook het heden uit het oog te verliezen. Het huidige vijftal van Katavasia – Foivos (drums), Astrous (gitaar), Achilleas C. (gitaar, bass), Dimitris K. (gitaar) en Stefan Necroabyssious (vocals) – laat er immers van zodra het album opent met ‘Daughters Of Darkness’ geen gras over groeien en grijpt je meteen naar de keel middels een furieuze en energieke start vol dreigende en kille duisternis. Veel kans op lichtinvallen zijn er niet, al zorgen de heren er wel voor dat de melodie niet uit het oog verloren. Dat betekent dus ook dat de heren niet kiezen voor oeverloos gebeuk maar ook mooie tempo en ritmewisselingen gebruiken. Een eerste absoluut rustpunt krijg je met ‘Saturnalia Magnus Cult’ dat dreigend en mysterieus opent om uiteindelijk wat frisse Oosterse klanken mee te krijgen die voor wat vreugde zorgen alvorens een gure wind je terug overspoelt met een dreigende duisternis. Daarna neemt het kwintet je terug mee op hun beklijvende trip doorheen een duister en dreigend muzikaal landschap. Het, naar onze smaak, opvallendste kenmerk bij Katavasia zijn de grimmige vocalen die bijna gesproken of gedeclameerd uitgespuwd worden, maar perfect passen in de sound die de band hier neerzet. Kortom met ‘Magnus Venator’ zorgt het ensemble voor een mooie aanvulling op hun discografie die liefhebbers van Helleense black metal gemakkelijk over de streep zal trekken.

Luc Ghyselen (85)

Floga Records

Tracklist: 1. Daughters Of Darkness 2. The Tyrant 3. Blood Be My Crown 4. Chthonic Oracle 5. Saturnalia Magnus Cult 6. Triumphant Fate 7. Sinistral Covenant 8. Hordes Of Oblivion 9. Babylon (Sammu-Rawat)