The Vice: White Teeth Rebellion

Het Zweedse The Vice is een drietal dat in 2012 van start ging in de buurt van Stockholm. Erg veel hebben we van dit gezelschap nog niet gehoord, althans niet in de lage landen. Of daar verandering in zal komen middels dit tweede volwaardig album is alsnog koffiedik kijken. The Vice staat voor ijskoude black ‘n’ roll, die een mix vormt van dark wave, rock en minimale black metal elementen. Wat betreft sfeerschepping zit het meteen goed met de instrumentale opener ‘Tremors’ die zowaar een koudegolf door de huiskamer stuurt. Daar sluit ‘A Barren State’ mooi bij aan. Deze eerste vocale track dompelt je onder in een koude en kille atmosfeer, maar zorgt anderzijds voor een krachtige sound en wordt afgewerkt met donkere, en best wel dreigende, vocalen. Het titelnummer volgt en kracht meer tempo mee zonder de eigenlijke sound van de band aan te tasten: een stevig rockend geheel in een koude en donkere setting. Het tempo gaat er volledig uit voor de intro van ‘Empty Halls’ om dan langzaam op gang te komen: het doet me denken aan een iets donkere en vooral koudere versie van Sisters Of Mercy waar ook een scheut dreiging in verwerkt wordt. Het tempo schiet terug de hoogte in tijdens het korte ‘Run To Speed’ zonder ook maar een van de overige elementen in hun sound los te laten. ‘Cradle And To Ease’ volgt en zet alle eerder opgesomde elementen in hun sound nog eens extra in de verf. ‘To Ease His Own’ doet het dreigend maar vooral tergend langzaam en zoekt zich zo een weg naar je donkere gevoelens. Een pulserende bass en stevige drums openen ‘To Each His Own’, een mooi opgebouwd nummer dat langzaam aan kracht en tempo wint, zonder dat het uitgroeit tot een snelheidsduivel. De donkere vocalen zorgen ervoor dat je bij de les blijft. Afsluiter ‘Deluge’ volgt een beetje datzelfde stramien. Met deze ‘White Teeth Rebellion’ hoopt The Vice meer voet aan de grond te krijgen in het segment dark rock / black ‘n’ roll. Het is hen van harte gegund, al had één, of meerdere, tracks die er echt bovenuit steken misschien meer impact gemaakt dan negen tracks die, alhoewel van hoog niveau, allen een beetje op hetzelfde niveau zitten.

Luc Ghyselen (75)

Noble Demon Records

Tracklist: 1. Tremors 2. A Barren State 3. White Teeth Rebellion 4. Empty Halls 5. Run To Seed 6. Cradle And To Ease 7. To Each His Own 8. Antizeit 9. Deluge