Gaerea: Limbo

Steengoede black metal bands zijn er stilaan bij de vleet. Het (sub)genre is ook enorm populair want als je gewoonweg eens rondkijkt naar de talrijke festivals (in niet corona tijden) die floreren aan de hand van black metal bands, dan zie je bijna door het bos de bomen niet meer. Ja, goed, we overdrijven een beetje, maar toch zijn er een heel pak. En meestal ligt het niveau van de bands op die festivals aantreden dan ook nog eens enorm hoog. Een van de bands die al een pak van de festivals onveilig maakte is het Portugese Gaerea. Dit gezelschap met een onbekende line-up – men verschuilt zich achter zwarte kappen – is met ‘limbo’ aan een tweede volwaardig album toe. Gaerea werd in 2016 opgestart en beroerde meteen de gemoederen met een vijf tracks tellende titelloze ep. Twee jaar later, in 2018 dus, was het eerste full-album een feit. ‘Unsettling Whispers’ deed zelfs nog beter dan de ep en heel wat deuren van befaamde festivals openden zich om het zwartgeblakerde ensemble te verwelkomen. Met die extra ervaring onder de arm werd werk gemaakt voor album nummer twee. En ja, we moeten het opnieuw toegeven: Gaerea zorgt opnieuw voor een heel intens en beklijvend album dat elke rechtgeaarde black metal fan op zijn minst moet gehoord hebben. Maar – en ook hier staan we honderd procent achter – we zijn er van overtuigd dat velen, eens ze de zes tracks op dit album gehoord zullen hebben , niet zonder het album onder hun arm naar huis zullen terug keren. Kijk, we geven ook dit grif toe: vernieuwend, zeker in het (sub)genre) is dit allerminst, maar de koude en kille dreiging, de allesomvattende duisternis, de furieuze energie en gedrevenheid, de mooi en krachtige opgebouwde nummers, de intense en beklijvende vocalen, de stevige energiek drumpatronen, de stuwende basslijnen, de machtige riffs, de … – ja, wat hebben we nog niet opgesomd? – trekken ons keer op keer over de streep en zorgen ervoor dat we na zo’n eenenvijftig minuten murw gebeukt te zijn maar één ding kunnen doen: de repeat knop van onze cd-speler opnieuw indrukken voor een nieuw rondje schuimbekkende zwartgeblakerde razernij waar het koude venijn van uit de speakers spat. Kijk, meer hoeft het echt niet te zijn voor ons. We zijn er dan ook van overtuigd dat ‘Limbo’ van Gaerea hoog zal eindigen in tal van eindejaarslijstjes.

Luc Ghyselen (95)

Season Of Mist SOM 556

Tracklist: To Ain 2. Null 3. Glare 4. Conspiranoia 5. Urge 6. Mare