Season Of Dreams: My Shelter

Season Of Dreams werd opgericht door Jean-Michel Volz, de belangrijkste componist in de band A Taste Of Freedom. Hij wilde een heavy / power band creëren met power metal invloeden. Daarvoor was Volz op zoek naar een zanger met krachtige zang. Wegens een te druk schema moest zijn vriend Pasi Humppi (Freternia) afzeggen, maar kwam zo in contact met Johannes Nyberg (Zonata). Beiden begonnen nummers te schrijven voor hun debuutalbum ‘My Shelter’. Nyberg’s broer John kwam na het beluisteren van de eerste opnames bij het project. Vier maanden later werd het album opgenomen, gemixt en gemasterd. Jean-Michel Volz verzorgde de muziekpartijen in de MindMirror Studios; het artwork voor de cover werd gemaakt door de briljante Stan W. Decker (Rage, Blue Öyster Cult, Masterplan). Samen met zanger Johannes Nyberg vormt Jean-Michel Volz als ritmegitarist, drummer en bassist de kern van de band. Jean-Michel speelt ook een gitaarsolo op één nummer, al neemt John Nyberg nagenoeg alle andere solo’s voor zijn rekening. Het duo Johannes Nyberg en Jean-Michel Volz nemen de keys voor hun rekening. Multi getalenteerde muzikanten dus. De trotse, theatrale en vrij statische intro ‘Before The War’ buigt langzaam over naar een modernere versie wanneer ook gitaar en drum deelnemen. De energie en kracht bepalen het einde van deze intro, die naadloos overloopt naar ‘In The Rubble’, dat net als ‘We Are Soldiers’ melodieus, krachtig, traditioneel en trots klinkt. De dubbele basdrum in ‘The Land Of Forgotten Dreams‘ zorgt voor druk nummer met krachtige vocalen in een typische stijl. Ook ‘Acid Pouring Rain’ is goed maar veel van hetzelfde, soms heb je niet door dat een ander nummer gestart is. ‘Monsters’ wordt gekenmerkt door een dubbele bas die zorgt voor een krachtige metal injectie. De keys domineren hier als een waar snelheidsmonster. Idem in het titelnummer ‘My Shelter’, waar de vingervlugge riffs bij momenten bijna niet bij te houden zijn. Een knap nummer! Na het energieke ‘Soldier Without Command’ volgt ‘Angel Forever’, een metaltrack die alle elementen van een metal nummer en ballade weet te combineren. Terug wat meer de melodieuzere toer op met het opvallend goede ‘United’, dat een aantal clichés laat zegevieren door het bombastischer aan te pakken. De speciale intro van ‘Worlds Collide’ schept bij mij iets te hoge verwachtingen die later niet helemaal ingevuld geraken. Meer opvallend is ‘Mr. Blacky’, door veel keyboard in een luchtiger arrangement. Net voor we uitgewuifd worden met ‘After The War‘, een piano outro, krijgen we met ‘From Creation To Chaos’ een laatste knap maar weer traditioneel nummer met alle gekende elementen. Verwacht je veel van dit album, dan wordt het ingevuld. Is het niet door de veertien nummers, die een stuk over het uur afklokken, dan is het muzikaal in traditie en kracht. Je krijgt dan ook veel variatie in arrangement, veel energie en zware krachtige vocalen op donderende mokerslagen en vingervlugge riffs. De vrij veel traditionele en voorspelbare stukken nemen we er graag bij.

Rocking Klingon (80)

Pride & Joy Music PJM 12340

Tracklist: 1. Before The War 2. In The Rubble 3. We Are Soldiers 4. The Land Of Forgotten Dreams 5. Acid Pouring Rain 6. Monsters 7. My Shelter 8. Soldier Without Command 9. Angel Forever 10. United 11. Worlds Collide 12. Mr. Blacky 13. From Creation To Chaos 14. After The War