Airforce: Strike Hard

Hou je van oerdegelijke hard rock, classic rock, heavy metal, NWOBHM? Dan is het nieuwe werkstuk van het Britse Airforce een album dat je zeker en vast eens moet checken. Mag ik je wel vragen er rekening mee te houden dat je niet echt iets nieuws zal aantreffen op dit album. Airforce werd opgestart in 1986 door bassist Tony Hatton en gitarist Chop Pitman nadat drummer Doug Sampson (ex Iron Maiden) erbij kwam. Enkel een goede vaste vocalist vinden bleek een probleempje. Zo maakten o.a. Dilian Arnaudov en Ivan Giannini een tijdlang deel uit van de line-up, terwijl tegenwoordig Flavio Lino de man is achter de microfoon. Dit neemt niets weg van de klasse die de band hier uitstraalt. Tien originele nummers die mooi de eerder opgesomde elementen in stijl bevatten en die goed worden opgebouwd. Voeg daar de klasse aan toe van de muzikanten en je verkrijgt een album die een mooie plaatsje mag opnemen tussen tal van gevestigde waarden in de genoemde (sub)genres. Ja, we geven het toe, wereldschokkend is het niet, maar dat is friet met mayonaise ook niet en je blijft het eten. Datzelfde geldt ook voor deze ‘Strike Hard’ van Airforce. Als extra aandachtspunt wordt ook nog vermeld dat zowel Ivan Giannini als Paul Di’Anno opdraven als gastvocalisten. Maar, eerlijk, dat heeft Airforce niet nodig want in de persoon van Flavio Lino beschikken ze over een zeer capabele zanger die me op tijde en stond doet denken aan Bruce Dickinson. En dan zit je toch gebeiteld als je kan uitpakken met een krachtige vocalist die qua stem timbre aan die grootheid in heavy metal doet denken. Geen van de songs valt hier door de mand, al noteerden we ook niet echt uitschieters en liefhebbers van oudere Iron Maiden en / of Judas Priest zullen hier in hun handen wrijven. Het elfde nummer op het schijfje is een goede versie van ‘Faith Healer’, een nummer origineel van Sensational Alex Harvey Band met een gastbijdrage van de originele gitarist zal Cleminson. Laat je met Airforce meevoeren naar de tijd toen heavy metal nog in de kinderschoenen stond (en er nog geen sprake was van black metal, death metal of andere subgenres) en geniet van deze ‘Strike Hard’.

Luc Ghyselen (85)

Pitch Black Records PBR 065

Tracklist: 1. Fight 2. Die for You 3. Son Of The Damned 4. The Reaper 5. Finest Hour 6. Don’t Look In Her Eyes 7. I Feel Your Pain 8. War Games 9. Band Of Brothers 10. The War Inside 11. Faith Healer