Terra Atlantica: Age Of Steam

Zanger Tristan Harders en drummer Nico Hauschildt waren al een tijdje geen onbekenden voor elkaar toen ze in december 2014 Terra Atlantica oprichtten. Hun missie was een klassieke power metal band te beginnen met het idee om te zingen over de saga van Atlantis en andere nautische mythen. Zo werd het eerste album ‘A City Once Divine’ geschreven, dat in 2017 uitgebracht werd. Na verloop van tijd werden er enkele wijzigingen aangebracht in de line-up, waardoor het tweede album voor het grootste deel een solo-optreden werd van Harders en Hauschildt. De opnames begonnen in 2018 en vonden plaats in Tonlabor/ HAW, voornamelijk in Hamburg, Duitsland. Intussen is de crew weer compleet met Julian Prüfer op bas en Freddie Akkermann op gitaar. ‘Age Of Steam’ vertelt het fictieve verhaal na de saga van Atlantis en speelt zich af in de 19e eeuw. Atlantis ontstaat opnieuw en luidt met zijn geavanceerde technologieën het begin van de Industriële Revolutie in. Het Britse Rijk voelt zich bedreigd door deze nieuwe macht en probeert door een daad van verraad de nieuwe rivaal uit te schakelen in de strijd om de overheersing over de zeven zeeën. De orkestrale arrangementen komen weer met dank aan gitarist/zanger Alex Hunzinger (Aeternitas) uit Lübeck, Duitsland. Gastzanger Oleg Rudych (Magistarium) en Gabriel Tuxen (Seven Thorns) vervolledigen de lijst muzikanten. Mix en mastering werd verzorgd door Marc Wüstenhagen en artwork is gemaakt door Dusan Marcovic. De intro ‘Rebirth 1815’ katapulteert ons 200 jaar terug in de tijd. Met ‘Across The Sea Of Time’ worden we in het album ondergedompeld dankzij een razendsnelle trein aan riffs, die keurig in toom gehouden worden door een melodieuze vocale lijn. Na een woeste razernij aan mokerslagen keert het tij en het arrangement neemt een wending. De backing vocalen zorgen dat die voorspelbare muzikale lijnen een knappe knauw krijgen. Even buiten de lijntjes en terug, zalig nummer! Ook in ‘Mermaids’ Isle‘ is variatie troef, met een knappe keyboard melodie die een rode draad door het nummer vormt. Traag bouwt titelnummer ‘Age Of Steam’ zich op tot een klassieke combinatie van riffs en donderende drumsalvo’s. Het catchy refrein wordt aangevuld door een solerende snarenplukker. De opera vocalen in ‘The Treachery Of Mortheon‘ zorgen voor een theatrale knipoog in dit meesterwerkje, dat ook enkele progressieve kneepjes kent. Frederik’s vingervlugheid is daarbij een andere troef die uitgespeeld wordt. ‘Forces Of The Ocean, Unite!’ is evenals ‘Quest Into The Sky’ traditioneel en melodieus, vrolijk en opgewekt. Waar de eerste een stukje “Oh Oh” met een groot meezing gehalte bevat, zorgt de tweede dankzij een stukje folk voor feestelijk gevoel. De ballad van het album vinden we bij de wals ‘Believe In The Dawn’. Sluit je ogen en je ziet een koppel dat zwevend een ganse dansvloer inpalmt. ‘Gates Of The Netherrealm’ sluit hierbij aan met ratelende bas intermezzo, dat een nieuw stukje in het arrangement aansnijdt. Een nummer dat de lijntjes opzoekt maar voorspelbaar erbinnen blijft. Tijdens het vuurgevecht in ‘Rage Of The Atlantica War’ wordt hevig gestreden, maar een rustig en ingetogen instrumentaal tussenstuk zorgt gelukkig voor een ommekeer. Maar stilaan zwelt de kracht weer op en met grunts wordt het tempo terug snoeihard aangespannen. De vele ritmewissels zorgen voor veel variatie. Een van de knapste nummers is de afsluiter ‘Until The Morning Sun Appears’ die begint als ballade en een verhaal vertelt. Gedurende het nummer evalueert het tot een volwaardig power metal nummer met een catchy refrein. Het sleept je mee en grijpt je bij de keel grijpt en laat je pas na acht minuten los. Elf knap in elkaar gestoken nummers zorgen voor een grote variatie, maar behouden toch dat samenhorigheidsgevoel van een thema album. Daar herkennen we de musicalelementen van Avantasia in terug. Er ontbreekt misschien net iets om uit de massa op te vallen maar dat neemt niet weg dat de heren een goed album gemaakt hebben. Het had bij mij wat tijd nodig om te groeien, maar gun hen het voordeel van de twijfel, je zal overtuigd raken. ‘Age Of Steam’ bevat zoveel diversiteit dat liefhebbers van Rhapsody, Edguy of Avantasia zeker een klein uurtje zullen genieten.

Rocking Klingon (82)

Pride & Joy Music PJM 12326

Track list: 1. Rebirth 1815 2. Across The Sea Of Time 3. Mermaids’ Isle 4. Age Of Steam 5. The Treachery Of Mortheon 6. Forces Of The Ocean, Unite! 7. Quest Into The Sky 8. Believe In The Dawn 9. Gates Of The Netherrealm 10. Rage Of The Atlantica War 11. Until The Morning Sun Appears