JW Jones: Sonic Departures

De Canadese vocalist / gitarist JW Jones is er terug met een nieuw full-album, zijn elfde ondertussen als we het live opgenomen ‘Live’ mee tellen. Soms, heel soms, doen de Corona maatregelen iets echt goed waardoor we de zin om door te gaan niet verliezen. Zo besliste JW Jones om van de gedwongen quarantaine maatregelen om een nieuw full-album uit te werken aan de hand van nieuw geschreven en van nummers waarmee hij zichzelf een goed gevoel mee heeft. Het eindresultaat is deze negen tracks tellende ‘Sonic Departures’. Op het album laat JW Jones zich bijstaan door een hele reeks aan muzikanten. Zo maken zijn vaste “tour band”-begeleiders Will Laurin (drums, vocals) en Jacob Clarke (electric en upright bass) hun opwachting, zorgt Jesse Whiteley voor de keyboards en stond hij mede in voor het uitschrijven van de partijen voor de blazerssectie. Dat laatste is iets waar ook Kaz Kazanoff aan mee hielp. Het zorgt er allemaal voor dat liefhebbers van jump en swingblues hier een uiterst knap album krijgen. Knappe soepele vocalen, een uitstekende ritmesectie, schitterend gitaarwerk met prachtige solo’s, erg mooi uitgewerkte arrangementen voor de blazerssectie die zomaar liefst dertien personen telt. Kortom, een album dat de sfeer van de hoogdagen van deze muziek perfect weet weer te geven met een moderne sound. Opener ‘Blue Jean Jacket’ opent eerst nog aarzelend maar al vlug valt alles in de juiste plooi en stoomt het nummers uitermate swingend verder. Wie kan hierop stil blijven zitten of staan? Het is meteen een knappe start voor wat nog volgt. Nergens gaat JW Jones uit de bocht, noch in de originele composities, noch in de mooi uitgevoerde bewerkingen van meer gekende nummers als ‘Bye Bye Love’, ‘It’s Obdacious’ of ‘The Things That I Used To Do’. Integendeel, telkens zet de man, samen met deze fantastische band, een versie neer om “u” tegen te zeggen. Mede door het mooie gitaarspel en de schitterende vocalen is het zelfs moeilijk kiezen tussen het origineel en deze versies. Ja, je hebt het ondertussen volledig begrepen: wij vinden ‘Sonic Departures’ van JW Jones een schitterend album dat een heel massa muziekliefhebbers moet kunnen bekoren. In ieder geval is dit een “must have” geworden voor jump en swingblues fanaten.

Luc Ghyselen (90)

Solid Blues Records SBR 0005

Tracklist: 1. Blue Jean Jacket 2. Same Mistakes 3. Ain’t Gonna Beg 4. Drowning On Dry Land 5. Bye Bye Love 6. Snatchin’ It Back 7. It’s Obdacious 8. The Things That I Used To Do 9. When It All Comes Down