Sørgelig: Devoted To Nothingness (ep)

Sørgelig is een Grieks black metal gezelschap dat zich uitdrukt met wel een heel rauw geluid waarin het gekrijs voorop staat naast een furieus tempo. De ep ‘Devoted To Nothingness’ werd eerder, meer bepaald in 2019, uitgebracht op cassette via Les Fleurs Du Mal Productions. Nu krijgt het werkstukje een herkansing als cd-uitgave via Nihilistische KlangKunst. We lazen een paar goede kritieken over de ep en besloten dan maar om dit bijna vijfentwintig minuten durend werkstuk ook een kans te geven. Maar reeds bij het eerste nummer, ‘Die In Vain’ – we tellen voor het gemak de instrumentale intro ‘Light Fades Away’ even niet mee –, hebben we onze bedenkingen. Vooral op vocaal vlak dan, want het gekrijs dat we hier te verwerken krijgen is ten eerste “echt niet ons besteed” en ten tweede lijkt het ons alsof dat gekrijs werd opgenomen in een ruimte naast die waar de instrumenten stonden opgesteld. Maar het is niet enkel op het vocale vlak dat onze ergernis ligt. Ook op puur muzikaal gebied vinden we dit werkstuk nogal rudimentair en de weinige andere accenten die de band gebruikt zoals het tempo wat naar beneden halen – bijvoorbeeld tijdens het titelnummer – worden misbruikt om ons nogmaals neer te stoten met dat immens enerverende gekrijs. Ook de “verkrachtig” van een stukje ‘Stille Nacht’ (let wel: ik ben geen fan van dit kerstnummer of van kerstnummers in het algemeen), vind ik persoonlijk niet kunnen. Je hebt het ondertussen begrepen: naar onze smaak hoefde een uitgave op cd van deze ep alvast niet. Een voordeel hebben we wel gehad: na nog geen vijfentwintig minuten werden we uit ons lijden verlost.

Luc Ghyselen (40)

Nihilistische KlangKunst

Tracklist: 1. Light Fades Away 2. Die In Vain 3. The Parasites Of Existence 4. H.E.M.E.O.Θ.Σ. 5. Μηδέν 6. Devoted To Nothingness 7. We Shall Be Forever Blind 8. Eclipse