Veonity: Sorrows

Het Zweedse viertal Veonity – Kristoffer Lidre (bass), Joel Kollberg (drums), Samuel Lundström (gitaar) en Anders Sköld (vocals, gitaar) – timmert reeds sinds 2013 aan een muzikale carrière die zich situeert in het vakje power metal. ‘Sorrows’ is intussen het vierde full-album van het kwartet. En dat bevat voldoende ingrediënten om de naambekendheid van Veonity toch een stuk de hoogte in te jagen. Zo krijg je een krachtig en gedreven geluid te horen waar ook heel wat ruimte voor melodie voor handen is in de goed opgebouwde nummers. Voeg daar een pak aanstekelijkheid bij die me bij momenten doet denken aan hun befaamde landgenoten van Sabaton – check bijvoorbeeld eens ‘War’ – en je begrijpt dat ‘Sorrows’ zo’n vijfenveertig minuten genieten geblazen is voor liefhebbers van aanstekelijke power metal. Bass en drums beperken zich hier meestal tot het leggen en onderhouden van een stevige basis, de riffs klinken vlot en goed en zorgen voor het ideale framewerk waar de krachtige vocalen, die tijdens heel wat refreintjes worden ondersteund door extra stemmen, zich naar hartenlust kunnen uitleven. Laatste ingrediënt zijn de knappe flitsende gitaarsolo’s. Dat de heren mooi en braaf op de eigenlijk al plat getreden paden blijven, is hen vergeven, want ze doen dit met klasse, stijl en pakken enthousiasme. Ik val nu niet meteen stijl achterover van de tien tracks die hier de revue passeren, maar ik heb al heel wat albums gehoord die het met veel minder moeten stellen.

Luc Ghyselen (80)

Scarlet Records SC 379-0

Tracklist: 1. Broken 2. Graced Or Damned 3. Back In To The Dark 4. Blinded Eyes Will See 5. Where Are Memories Used To Grow 6. Acceptance 7. Free Again 8. Center Of The Storm 9. War 10. Fear Of Being Alive