Stonebirds: Collapse And Fail

We kennen Bretagne natuurlijk allemaal omwille van de mysterieuze stenen monumenten, maar veel te weinig mensen kennen ook de Stenen Vogels van Rostrenen! Stonebirds is een Bretoens drietal dat met ‘Collapse And Fail’ ook hun derde full-album op de wereld loslaat. En jongens, wat een plaat is me dit! Op alle gebied is ‘Collapse And Fail’ een serieuze stap voorwaarts. Van eerder gezapige donkere stoner, evolueren we naar een krachtige combinatie van doom, sludge en post-hardcore. Dat laatste klinkt misschien verontrustend voor mensen met een negatieve bias tegenover “van die screamo toestanden”, maar wees gerust: het is zeer subtiel en stijlvol gebracht aan de hand van korte, hoge gitaartonen op de achtergrond en getormenteerde vocals die de zware sludgegrunts afwisselen. Wel resulteert dit in een emotionele groei en meer diepgang in de tracks, die voller en volwassener dan ooit aanvoelen (bijvoorbeeld de prachtige emotionele opbouw van ‘Stay Clean’). Op hun vorige tussenstop in België speelde Stonebirds nog samen met de post-hardcoreband 20 Seconds Falling Man (misschien dat ze daar het één en ander hebben opgestoken), maar bij hun volgende tour zouden ze het perfecte voorprogramma voor niemand minder dan Stake zijn. Want ook Stonebirds wisselt rauwe emotie en loodzware sludge af met meer dromerige, esoterische zang en gitaren waarop je kan dobberen. Het is niet alleen een stijl die aan Stake doet denken, maar het is ook nog eens op hetzelfde niveau! De finale van ‘Turn Off The Light’, of de rauwe vocals en ritmes op titeltrack ‘Collapse And Fail’, zijn recht in de spekkenwinkel van Brent Vanneste en zijn kornuiten. Het is die symbiotische ontmoeting van moordende sludge doom en uitgebalanceerde, emotioneel geladen post-hardcore met heerlijk donker dromerige sfeertjes zoals op ‘Down’, die van ‘Collapse And Fail’ een meesterlijk album maken. Stonebirds groeit hiermee uit van een degelijke lokale band naar een topband met internationale allure. Fans van Stake, Growing Horns, Morag Tong en Frayle: hou deze kerels in de gaten!

Sam Bruynooghe (90)

Ripple Music

Tracklist: 1. Only God 2. Stay Clean 3. Down 4. Turn Off The Light 5. Fade Away 6. Collapse And Fail.