Soulcaster: Maelstrom Of death And Steel (ep)

Met een eerste ep probeert het Belgische Soulcaster zichzelf te promoten. Of men daar echt in is geslaagd, laten we in het midden. Je krijgt vijf nummers te horen die je in het vakje traditional heavy metal mag onderbrengen en die zonder veel poespas en opmaak worden gebracht. Bass en drums zorgen voor de basis en de riffs klinken, net als de gitaarsolo’s, in orde. Toch missen we het een en het ander om van geslaagd werkstuk te kunnen spreken. Hoofdbestanddeel van het gemis is vooral kracht. Het geheel, en zeker de vocalen, straalt geen kracht, geen beleving uit. Het is net of het gezelschap hier iets aflevert op automatische piloot: het lijkt alsof het opnemen van deze nummers een echte verplichting was die niet met volle goesting werd gedaan. Of ligt dit vooral aan de matige productie? In ieder geval hebben wij hier bij MUSIKA de indruk dat er nog veel werk voor de boeg ligt, wil Soulcaster op ieders lippen liggen. We hadden het graag anders gezien.

Luc Ghyselen (50)

Dying Victims Productions DVP 159

Tracklist: 1. Truthless of Shinovar 2. Shardbearer 3. The Wretch 4. The Heretic’s Apprentice 5. From Abamabar To Urithiru