Riket: Ofärder (ep)

Riket is Zweeds voor Koninkrijk terwijl ‘Ofärder’ zoveel betekent als “ongelukkige gebeurtenis”. Riket is ook een Zweedse Death metal band die zijn teksten in het Zweeds brengt. De band werd opgestart in 2016 en zorgde al vlug voor een eerste ep ‘Avarter’. In 2018 werd een live opgenomen album op de markt gebracht en nu is het kwintet – Johan (vocals), Tobias (gitaar), Jerry (gitaar), Stefan (bass) en Love (drums) – er terug met deze ‘Ofärder’, een drie tracks tellende ep. Opener ‘Dödsdansen i månskensnatten’ krijgt een akoestische en rustgevende intro en outtro mee. Tussenin gaat het er heel wat steviger en strakker aan toe, want dan krijg je een krachtig en energieke brok death metal geserveerd met de nodige aandacht voor het puur melodieuze. Wat tempo en ritme wisselingen dragen bij aan de variatie. Het akoestische is al volledig verdwenen voor ‘Livsgnistor för dödens fyrbåk’. Wel gebleven: de mooie veranderingen in tempo en ritme en het feit dat pure kracht wordt gekoppeld aan mooie melodieuze lijnen. Een korte soundscape met een gure wind en het stappen in knerpende sneeuw opent ‘Mot polen’. Daarna neemt een melodieus fragment over om dan overweldigd te worden door pure brutale kracht en agressie. Opnieuw komen er mooie wendingen in tempo en ritme langs zodat er heel wat variatie verwerkt zit in de drie tracks op deze ep. We hadden, eerlijk gezegd, nog nooit van Riket gehoord, maar deze drie tracks op ‘Ofärder’ smaken best wel naar meer. Benieuwd dus of de heren zich ook eens aan full studio-album zullen wagen in de nabije toekomst. Of blijven ze kiezen voor ep’s? Dan moeten ze daar niet zo heel lang mee wachten.

Luc Ghyselen (88)

ViciSolum Productions VSP 152

Tracklist: 1. Dödsdansen i månskensnatten 2. Livsgnistor för dödens fyrbåk 3. Mot polen