Dun Ringill: Library Of Death

Dun Ringill werd in 2017 opgestart door de ritmetandem van The Order Of Israfel Patrik Andersson Winberg (bass) en Hans Lilja (drums) toen deze band in september 2017 een break inlaste. Vocalist Tomas Erikssen (net als Patrik ex-Doomdogs) was al vlug bereid om in het verhaal mee te stappen. En met Jens Florén, Tommy Stegemann en Patric Grammann vonden ze al vlug voldoende snarenplukkers om voor een heel volle sound te zorgen. Dun Ringill was geboren en het zestal staat voor een zware en donkere mix van doom en dark rock met invloeden uit Nordic folk muziek zodat de band duidelijk een apart geluid creëert. Na het goed ontvangen debuutalbum ‘Welcome’ dat vorig jaar het levenslicht aanschouwde is dit het tweede full-album van de heren. ‘Library Of Death’ borduurt verder waar ‘Welcome’ eindigde. Meer elementen uit (Nordic) folk werden toegevoegd en toch klinkt dit strakker, donkerder en rauwer dan het debuut. Misschien dat de “special guests” daar voor iets tussen zitten, want Glenn Kjellberg (een opera zanger), Per Wiberg (Kamchatka), matti Norlin (Lugnet) en Philip Lindgren (ex Hypnos) mogen hier een duit in het zakje doen. Een ander gegeven die misschien een rol heeft gespeeld is het feit dat de nummers gearrangeerd werden in het Zweedse Gothenburg, terwijl de teksten geschreven werden in het hoge bergen van het koude Noorwegen. Maar hoe je het draait of keert, ‘Library Of Death’ telt zeven mooie opgebouwde, vrij lang uitgesponnen nummers waar doom centraal staat. Beklijvende vocalen zorgen voor een aparte sfeerschepping terwijl elementen uit folk voor donkere accenten zorgen. Wij zijn alvast overtuigd van het kunnen van dit gezelschap en zijn zeer te spreken over de donkere dreiging die over elk nummer hangt, terwijl dat zich langzaam verder slepend een weg baant naar je gemoed. Nog niet overtuigd? Check gelijk welk nummer en laat je meedrijven op de donkere sound die de heren neerzetten. Of nee, er is wel een kleine uitzondering: ‘NBK’ is een vrij gedreven en energiek nummer maar bevat wel de donkere dreiging die boven elk ander nummer hangt. Liefhebbers van doom – en dan denk ik aan o.a. Black Sabbath, Candlemass, Black Widow en The Order Of Israfel – moeten dit beslist een kans gaan geven. ‘Library Of Death’ kan gerust naast een een of ander album van je helden plaats nemen in je collectie.

Luc Ghyselen (85)

Argonauta Records

Tracklist: 1. Raven’sTear 2. Library Of Death 3. My Funeral Song 4. Dance Of The Necromancer 5. Well Of Desire 6. NBK 7. Reverend Of Many Faces