Bob Katsionis: Amadeus Street Warrior

Bob Katsionis is een gekende Griekse muzikant en producer in de metal wereld. Daarnaast is hij ook zaakvoerder en eigenaar van het platenlabel Symmetric Records. Hij bouwde zijn reputatie op dankzij zijn vijftienjarige bijdrage bij Firewind als keyboardspeler en gitarist. Hij bracht ook vijf albums met Outloud uit en twee bij Serious Black. Als ik daar nog bij vertel dat hij sedert 2002 meer dan 50 albums en 160 videoclips geproduceerd heeft, mogen we wel degelijk van een serieuze carrière spreken. En de man is nog maar 43 jaar … Na een vijftal soloalbums en vertrek bij Firewind is hij terug met iets compleets anders: een 16-bit retro soundtrack album. Stel dat je ruim 30 jaar terug in de tijd gaat, de tijd van de homecomputers en de caféspelen, waar 16-bit videogames de jeugd domineerden. “Amadeus Street Warrior” werd ingeblikt in slechts zes dagen. Beluister het album met hoofdtelefoon met je ogen dicht en je zweeft terug in de tijd, dat kan ik je garanderen. De wonderlijke trip die je beleeft roept zoveel herinneringen op en je waant je terug in je pubertijd. Als ik dat besef, weet ik dat ik ook die sprong in de tijd meegemaakt heb en mijn leven er intussen drastisch anders uitziet dan destijds. Waar de man voor mij in slaagt is het 80’s-90’s gevoel van de momenten van mijn Amiga computer terug te projecteren, al zijn we intussen bijna vele jaren verder. Het verhaal van dit fictieve spel speelt zich af in San Francisco, 2050. Amadeus is het kind van Marshall Thorsten, een US Android Army General en Ursula Novak, een klassieke pianist uit Oostenrijk. Ze ontmoetten elkaar in Europa en verhuisden naar Amerika om te trouwen. De liefde voor muziek van zijn moeder bracht veel ruzie in hun familie omdat zijn vader wilde dat Amadeus een militaire carrière zou hebben. Jaren later besluit Marshall zijn vrouw te wreken door een machine te maken die subharmonische frequenties uitzendt waardoor mensen tegen elke melodische en harmonische inhoud ingaan, waardoor ze gewelddadig en agressief worden. Dat onderzeeër-achtige geluid hoor je trouwens goed in de opener ‘LEVEL 1 – Out Of The Asylum’ en het rustigere ‘LEVEL 3 – The Mansion‘. Op weg om antwoorden te zoeken, met niets anders dan een gouden fluit en zijn militaire training, staat Amadeus tegenover zijn vader, die achter dit kwaadaardige complot zit. Alleen is hij nu gemuteerd tot een knaagdierachtige robot die “The Mad Mouse” heet, net zoals hij altijd de spot dreef met de naam van zijn zoon. Alle in-game genoemde locaties bestaan in het echte leven, en er is ook een kaart die de luisteraar helpt om in het verhaal te duiken, waardoor de hele ervaring aanvoelt als een echt retro-actie-avonturenspel. In een tiental nummers, die als levels ingedeeld zijn, krijgen we telkens nieuwe sferen en muziek die je helemaal terug katapulteren naar de Amiga periode. Mijn eerste homecomputer was destijds een Schneider CPC6128 en ik herinner me nog het moment dat ik mijn 16bit-Amiga kocht met mijn zuur verdiende centjes. Een wereld ging open qua muziek want toen bouwde ik een eerste 16bit-digitizer en al vlug rolden de eerste mixen uit de boxen. Het zelf in elkaar steken van liedjes met samples heb ik vaak gedaan, het componeren met bijvoorbeeld samples van piano, drum of gitaar zelf was niet voor mij weggelegd. Een waaier aan opzwepende spelletjes maakten veel goed. Typisch geluid hiervoor zijn in het genre van ‘Amadeus Main Theme’, waar ik als jonge gast eindeloos van kon genieten bij het spelen van een of ander auto race spel. Heeft dit nog iets met metal te maken? Neen, eigenlijk in de verre verten niet. Maar dit weet je ook als je ernaar begint te luisteren, verlang dan ook niet om dit in een dergelijk vakje te kunnen stoppen. Gezien ik vaak naar instrumentale synthesizer muziek luister kan ik dat album ook erg waarderen. Liefhebbers die hier een pure metalplaat verwachten zijn er zeker aan voor de moeite. Opvallend is ook dat het album uitgebracht wordt op audiocassette, hoe eighties wou je het ook hebben?

Rocking Klingon (78)

Symmetric Records

Tracklist 1. LEVEL 1 – Out Of The Asylum 2. LEVEL 2 – Seline City 3. BOSS FIGHT I – The Doctor 4. LEVEL 3 – The Mansion 5. Amadeus Main Theme 6. LEVEL 4 – The Castle 7. LEVEL 5 – Bay Area Highway 8. LEVEL 6 – Twin Peaks 9. BOSS FIGHT II – The Mad Mouse 10. End Titles Theme