Dauþuz: Grubenfall 1727 (ep)

Iets meer dan een jaar geleden kregen we het knappe full-album ‘Monvmentvm’ van het Duitse Dauþuz, nu slaat het zwartgeblakerde duo opnieuw keihard toe met een drie tracks tellende ep: ‘Grubenfall 1772’. Een kleine vijfendertig minuten lang weten Aragonyth S. (alle instrumenten) en Syderyth G. (vocals, teksten, akoestische gitaar, keyboards) ons opnieuw te boeien. Het titelnummer mag openen en doet dit aan de hand van akoestische gitaar en fluisterende vocalen om na iets meer dan twee minuten om te slaan in furieus zwart black metal geweld met diep in je ziel kervende vocalen die bijwijlen krijsend uit de speakers spatten. Een donkere en kille dreiging overvalt je als het ware. Na wat tempo en ritmewisselingen klokt dit eerste nummer af na zo’n zeven minuten. Net iets langer duurt ‘Kerker Der Ewigkeit’ waar het duo geen studieronde en dus geen akoestische gitaren aan bod laat komen. Nee, dit keert kiezen de heren meteen voor de donkere kilte en duistere dreiging die hun furieuze black metal uitstraalt. Ze gaan opnieuw akoestisch van start voor ‘Die letzte Fahrt’ maar dit keer geen gefluisterde vocalen maar wel met diep in je ziel snijdende black metal vocalen. Lang duurt dit intermezzo niet want na ongeveer anderhalve minuut is het duo op kruissnelheid gekomen en wordt je opnieuw ondergedompeld in hun donkere, dreigende muzikale wereld waar zo goed als geen ontsnappen mogelijk is. Met wat tempo en ritmeveranderingen – ja, ook de akoestische gitaar wordt weer boven gehaald – houdt het duo ons meer den negentien minuten zoet. Meer hebben de heren van Dauþuz niet nodig om ons uitgeteld in een hoekje achter te laten.

Luc Ghyselen (80)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Grubenfall 1727 2. Kerker der Ewigkeit 3. Die letzte Fahrt