Doom Sessions vol. 1: Conan – Deadsmoke

Onder de noemer ‘Doom Sessions‘ wil het Heavy Psych Sounds label een aantal doom bands, bekendere namen en minder bekendere, aan een groter publiek voor stellen. Het Britse Conan en het Italiaanse Deadsmoke mogen de spits afbijten. Wij geloven dat Conan niet echt nog een introductie nodig heeft, maar … wij kunnen het toch niet laten. Conan, in 2006 opgestart door Jon Davis (de enige constante factor in de band), zorgde ondertussen reeds voor vier full-albums die hun sound van vooral doom met wat elementen sludge en stoner kruiden. Het zeventien minuten durende ‘Beheaded’ is een typisch nummer voor de band: slepend met brommende basslijnen, stevige drums en zware riffs. De stem van Jon zit, naar onze smaak, net iets te diep in de loodzware mix, maar uiteindelijk is dit niet zo erg en zorgt dit gewoon voor een extra dreigend element. Deadsmoke is er pas sinds 2015 en zorgde reeds voor twee full-albums. Muzikaal zit de band in het zelfde straatje al Conan. Twee tracks krijg je van Deadsmoke, dat naast wat sludge en stoner ook wat psychedelica aan zijn sound toevoegt. ‘Deathroned Concrete’ overgiet je in de beginfase met een stevige regenbui, vooral de band zelf zijn opwachting maakt aan de hand van een loodzware slepende sound waar – kan het anders bij doom bands? – brommende bassen, laag gestemde gitaren en zware drumpatronen instaan voor een slepende langzaamaan actie. Ook hier vinden we dat de vocalen iets te diep in de mix zitten, maar ditmaal vinden we dit minder erg omdat die anders hoogstwaarschijnlijk veel te schreeuwerig zullen overkomen. Anders dan bij het Conan-nummer krijgt deze track wel een tempo versnelling te verwerken. ‘Dead Minds Army’ krijgt een intro mee van brullende motoren vooraleer de band daadwerkelijk log verder gaat met zware riffs, brommende basslijnen en stevige drumslagen. De later in het nummer opduikende schreeuwerige vocalen vinden we dan weer veel minder. Indien dit een muziekwedstrijd was tussen twee bands uit een zo goed als zelfde (sub)genre, dan verkiezen wij persoonlijk Conan boven Deadsmoke, al hebben beide bands recht om verder te gaan. De voornaamste reden ligt bij de vocalen die we bij Conan wel weten te waarderen en bij Deadsmoke dan weer een heel stuk minder.

Luc Ghyselen (75)

Heavy Psych Sounds HPS 136

Tracklist: 1. Conan – Beheaded 2. Deadsmoke – Deathroned Concrete 3. Deadsmoke – Dead Minds Army