Nonexist: Like The Fearless Hunter

Nonexist is een band / project opgestart door Johan Reinholdz, je misschien bekend van o.a. Andromeda. Al vlug vond hij met ex Arch Enemy vocalist Johan Liiva en drummer Matte Modin (o.a. ex Dark Funeral, Firespawn) twee partners in crime en in 2002 werd het debuut (‘Deus Deceptor’) op de wereld losgelaten. Daarna bleef het zo’n tien jaar lang stil omtrent Nonexist tot Johan Liiva en Johan Reinholdz in 2012 voor het album ‘From My Cold Dead Hands’ zorgden. Beide heren stonden ook nog samen in voor ‘Throne Of Scars’ (2015), wat de zwanenzang betekende voor Liiva en Reinholdz er vanaf dan alleen voor stond. Maar treuren deed hij alvast niet. Twee ep’s volgden: ‘The New Flesh’ (2016) en ‘In Praise Of Death’ (2018). Nu zorgt Johan voor dit full-album. Met ‘Like The Fearless Hunter’ bouwt Nonexist verder waar ‘In Praise Of Death’ ophield: een mix van melodic death metal en thrash metal. Twaalf tracks lang weet Nonexist te boeien, zonder echt nieuwe wegen op te gaan. De meeste nummers worden aan een heel stevig tempo afgewerkt zonder aan kracht en of melodie in te boeten. Een paar accentjes zorgen voor wat extra’s zoals ‘Litany Of Poison’ waar je getrakteerd wordt op een high energy speed tempo met wat punk / hardcore ingrediënten. Terwijl men tijdens ‘Emerging From A World Below’ eerder een kleed van sombere duisternis over je heen drapeert. Ook een kort instrumentaal schreddend tussendoortje, ‘Fear Corrodes The Soul’ schuwt Johan niet. Maar de hoofdbestanddelen van de sound van Nonexist blijven melodic death metal met thrash metal invloeden. Naar onze smaak zijn het dan ook de nummers die niet al te veel afwijken dat stramien die ons telkens het vlotste over de streep trekken. Voor dit album deed Johan beroep op enkele gereputeerde gasten zoals Michael Stanne (Dark Tranquility) en Chris Amott (Arch Enemy, Dark Tranquility). Voor live concerten doet hij dan weer een beroep op Linus Abrahamson (bass), Joakim Strandberg-Nilsson (drums) en Johan Aldgård (gitaar).

Luc Ghyselen (80)

Mighty Music PMZ 337

Tracklist: 1. Strictly Sadistic Intent 2. Together We Shall Burn 3. Dark Satanic Mills 4. Emerging From A World Below 5. Litany Of Poison 6. Fear Corrodes The Soul 7. A Meditation Upon Death 8. Bloody Carnal Sorcery 9. Dead Black Embrace 10. Scent 11. Cancerous Disembodiment 12. Reduced To Ash