Grumpynators: Still Alive

Neem twee vierde rockabilly, een vierde hard rock en een vierde metal, kluts dit vakkundig en goed door elkaar en je verkrijgt Grumpynators, een Deens gezelschap dat in 2011 werd opgestart. Met ‘Still Alive’ is het kwartet – Christian Nørgaard (gitaar) and Emil Øelund (gitaar, lead vocals), Jakob Øelund (contrabas) en Per Fisker (drums) – aan zijn derde full-album toe. Het titelnummer mag openen en doet dit meteen heel gedreven en energiek. Het aanstekelijke van rockabilly en de de kracht van hard rock zijn meteen duidelijk herkenbare ingrediënten. Voeg daar dan die specifieke sound van de contrabas aan toe en je verkrijgt een sound die ervoor zorgt dat stilstaan haast onmogelijk is. ‘Going Away For Good’ gaat op dit gedreven en energiek elan verder, terwijl een extra scheut kracht zijn opwachting maakt tijdens ‘Blood And Bones’, een heel aanstekelijk en gedreven nummer dat zo in de setlist van Volbeat kan, maar zo zijn er eigenlijk wel meer nummers te vinden op dit album. De heren gaan even gedreven, energiek, aanstekelijk en krachtig verder met ‘Feel The Same’ en ‘Dream Girl’ (het favoriete nummer van Volbeat’s Michael Poulsen). Wij hebben het meer voor het heel gedreven ‘Yesterday’ waar de drums voor een stevige beat zorgen, perfect ondersteund door contrabas. De mooie gitaarsolo, waarin accenten uit rockabilly duidelijk opvallen, is de kers op de taart. Het uiterst aanstekelijke ‘Sweet Psycho Sister’ volgt en wie daar op blijft stilstaan of zitten is al een tijdlang dood. Maar dit geldt ook al voor ‘All I Want’. ‘Monster Girl’ krijgt opnieuw een extra scheutje kracht toebedeeld, zonder het energieke vuur te verliezen die eigenlijk het volledige album typeert. En ook afsluiter ‘Back On The Road’ is een ferme en gedreven trap onder je kont waar kracht, aanstekelijkheid en energie hand in hand gaan. Indien Grumpynators een brug wil slaan tussen metal fans, hard rock fanaten en rockabilly liefhebbers, zijn ze daar heel goed in geslaagd. Het zorgt op deze derde creatie voor een uitstekend sfeertje en feestje waarin de drie groepen elkaar moeiteloos kunnen samen vinden.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 335

Tracklist: 1. Still Alive 2. Going Away For Good 3. Blood And Bones 4. Feel The Same 5. Dream Girl 6. Yesterday 7. Sweet Psycho Sister 8. All I Want 9. Monster Girl 10. Back On The Road