Inlandsys: Carthago

‘Carthago’ is het eerste full-abum van het Franse Inlandsys. Deze melodic death metal / black metal band werd in 2011 in de buurt van Toulouse opgestart en zorgde eerst voor een vier tracks tellende titelloze ep (2014). Vier jaar later, in 2018, werd dit debuutalbum op de markt gebracht, maar door omstandigheden bereikte dit nu pas MUSIKA. Een overdaad aan componeren kan je Inlandsys alvast niet verwijten, want dit tien tracks tellend album bevat ook al de vier tracks die eerder op de ep te vinden waren. Of de heren ondertussen al terug in actie schijn geschoten om nieuw werk te maken, weten we niet. Wat we wel weten: ‘Carthago’ bevat tien nummers die stuk voor stuk mogen gehoord worden. Niet dat de nummers meteen alles en iedereen omver blazen, nee dat nu ook weer niet, maar elk van de nummers staat zijn mannetje tussen veel nummers van beter gekende bands. Inlandsys kiest gewoon voor een melodic death metal sound maar zet daar eerder naar black metal neigende vocalen bij. Het zorgt alvast voor een intense luisterervaring die een kleine vijftig minuten lang je aandacht vast houdt. Kracht en melodie worden samen gebracht, terwijl mooie tempo en ritmewisselingen in elk nummer voorkomen. Voeg daar dan donkere, dreigende, rauwe vocalen aan toe en je kan je stilaan een beeld vormen van hoe Inlandsys klinkt. In de bijgeleverde promo-tekst spreekt men “voor fans van Dark Tranquility, Edge Of Sanity, Amon Amarth en Ensiferum”. Ondergetekende zelf hoort eigenlijk niet echt veel terug die aan een van deze bands doet denken: Inlandsys toont dus duidelijk een eigen gezicht in het drukbevolkte melodic death metal vak. Indien je, net als wij bij MUSIKA, het album om wat voor reden dan ook aan je voorbij liet gaan in 2018, dan krijg je nu dus een herkansing. Als het aan ons afhangt, zouden we zeggen: “grijp die kans met beide handen, zeker als fan van melodic death metal / black metal zal je niet teleurgesteld worden. Beste track, naar onze smaak: ‘Siege For Souls’ met zijn mooie tempo en ritmewisselingen, zijn rustgevende break, en zijn mooie opbouw in het algemeen. Maar ook de negen overige nummers, we tellen het heel korte instrumentale tussendoortje ‘Interlude’ ook maar mee, mogen er stuk voor stuk zijn.

Luc Ghyselen (88)

Independent Release

Tracklist: 1. Carthago 2. Anthems 3. March Of The Dead 4. Interlude 5. Siege For Souls 6. Massacre Of The Masses 7. The Emperor And The Children 8. Sacrificed Generation 9. Burn For Baal 10. Angels Return