The Lightbringer: From The Void To Existence (ep)

Sinds 2010 timmert het Canadese The Lightbringer aan een muzikale carrière en dat leverde al twee full-albums op: ‘Quintessence Of Dawn’ (2010) en ‘Heptanity’ (2017). Nu is het gezelschap er terug met een tien tracks tellende ep die af klokt op iets meer dan zevenentwintig minuten wat dus betekent dat je korte nummers te horen krijgt. En inderdaad, met uitzondering van de afsluiter, een versie van Kitaro’s ‘Caravansary’ en ‘To Existence’ haalt geen van de overige nummers de drie minuten grens. Ook eigenlijk een reden om de volledige ep als een lang uitgesponnen nummer te bekijken (met uitzondering dan van de afsluiter), want de nummers sluiten naadloos op elkaar aan. Om The Lightbringer in een bepaald subvakje van heavy metal onder te brengen hebben we veel meer moeite. Er zitten passages in de we situeren onder de term melodic metal, maar evengoed komen er fragmenten langs die we eerder als symphonic metal catalogeren, terwijl ook power metal, black metal en atmosferische elementen hun opwachting maken. Of dit een mengsel ook echt klikt, horen we je al vragen. Wel, om heel eerlijk te zijn: niet echt bij ons. We kunnen ons best vinden in het zuiver muzikale aspect waar voor een waaier aan kracht en rust wordt gezorgd en die de ene keer naar stevig en krachtig overhelt, om het volgende moment te kiezen voor zachtheid, kalmte en rust. Ook de vrouwelijke vocalen vinden we best OK: die zijn immers zuiver in zowel cleane zang als hoge stem. Maar het zijn de mannelijke vocalen waar we meer moeite mee hebben. Ja, die klinken krachtig en rauw, maar we hebben de indruk dat die op heel veel plaatsen geforceerd klinken en vooral het schreeuwen vinden we niet altijd juist geplaatst. Maar goed, dan kan natuurlijk volledig aan ons liggen omdat het stem timbre ons veel minder aanstaat. Wie daar minder problemen over maakt, mag dan ook wat punten gaan bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (72)

Independent Release

Tracklist: 1. From The Void 2. The First Flickers Of Thought 3. Sparks Of Will 4. The Awakening 5. Desecration Of The Void 6. The Seal Of Annihilation 7. Enchantment 8. Crystallization 9. To Existence 10. Caravansary