Sacrilegious Rite: De Poetica Tenebris (ep)

Toen black metal band Capitis Damnare het voor bekeken hield, wilde Ex Ipsis-Mors wel verder en daaruit werd Sacrilegious Rite opgestart. Een aantal splits, een ep en een full-album bewijzen alvast het bestaansrecht van Sacrilegious Rite dat een voor een mix van black metal en death metal kiest. Voor het nieuwste werkstuk, deze drie tracks tellende ep, ontsloeg Ex Ipsis-Mors (gitaar, vocals) alle oevrige bandleden en stelde hij een compleet nieuwe line-up samen. Naast de bandleider hoor je dit keer A. (gitaar), N. (bass, keyboards) en MDB (drums). Samen zorgt dit viertal voor een heel intens en beklijvend schijfje die, helaas voor de liefhebbers, hoop en al iets meer dan zeventien minuten duurt: wij, van MUSIKA, hadden het graag anders (langer) gehoord. De instrumentale intro, simpelweg ‘Intro’ getiteld, is er een zoals er zovelen zijn en het kwartet dat tegenwoordige Sacrilegious Rite uitmaakt laat in ieder geval nog niet echt in zijn kaarten kijken. Maar met ‘Arise From Thy Sleep’ wordt je meteen met je neus op de feiten gedrukt. Een kille en grimmige duisternis overvalt je meteen met dreigende vocalen die samen met het furieuze en intense muzikale aspect zorgen gruwelijke, morbide ervaring die in je geest blijft rondspoken. Het puur muzikale aspect smelt mooi samen met het vocale en je verkrijgt een track om ā€œuā€ tegen te zeggen die ons uitermate bekoort ook al omdat de heren tal van tempo en ritmewisselingen laten horen. En daar doet het lang uitgesponnen afsluitende ‘Et Diabolus Incarnatus Est’ in niets voor onder. Daarom ook al dat we eerder stellen dat deze ep een heel stuk langer mag duren. We zijn in ieder geval in de ban van deze ep van Sacrilegious Rite die overduidelijk de kaart black metal trekken.

Luc Ghyselen (95)

Dominance Of Darkness Records

Tracklist: 1. Intro 2. Arise From Thy Sleep 3. Et Diabolus Incarnatus Est