Vega: Grit Your Teeth

De hard rock band Vega werd opgericht in 2009 in Stratford-upon-Avon, York. Vijf albums en een tiental jaar verder brengen ze hun zesde creatie ‘Grit Your Teeth’ uit, dat terug bol staat met melodieuze rock. De bandnaam is bij sterrenkundigen (waar ik mezelf een beetje mag bijtellen) vrij bekend, het is een van de meest zichtbare sterren aan de nachtelijke hemel en diende ‘in den beginne’ voor de magnitude schaal vorm te geven. Lange tijd werd Vega immers als referentie gehouden met magnitude 0. Intussen is die schaal iets bijgestuurd wegens betere meetapparatuur / meettechnieken en is dit +0.03 geworden. In de line-up vinden we zanger Nick Workman, bassist / gitarist Tom Martin, gitaristen Mikey Kew en Marcus Thurston, keyboardspeler James Martin en drummer Martin Hutchison. Met meeslepende vocalen zetten ze met ‘Blind’ het muzikale firmament in beweging, de instrumentale omlijsting is alvast stevig en melodieus. Deze voetstampende rocker is gemaakt om mee te zingen en de stempel ‘melodieuze rock’ meer dan waardig dus. ‘I Don’t Need Perfection’ brouwt hier een gelijkaardig vervolg aan. ‘Grit Your Teeth’ is een waardige titeltrack, die qua opzet vrij rechtdoor gaat maar simpelweg stoom afblaast. Energieke vocalen op een gestaag ritme van mokerslagen en dit alles mooi in toom gehouden door strak snarenwerk. Er zit een groovy en dramatische ondertoon in ‘Man On A Mission’. Mooie liedjes duren niet lang en ook dit knappe ‘Don’t Fool Yourself‘ geeft er na iets meer dan drie minuutjes de brui aan. Toch kunnen ze in die korte tijd een vrij knap ritmisch nummer voorschotelen, die tussen de oren blijft hangen. Een pittige gitaarsolo weet het nummer nog die injectie te geven die het allemaal wat straffer maakt. De rustige start van ‘Consequence Of Having A Heart‘ laat het nummer beetje bij beetje opstarten maar vooral de refreinen zuigen alle energie naar zich toe. Voel die vlam aanwakkeren! Kan je nog een mooiere titel voor een ballad maken dan ‘This One’s For You’? Ik hoop het want de heren gaan vrij stevig tekeer, van rustig aan is helemaal geen sprake. Rechtdoor rock ’n roll met het gaspedaal goed ingedrukt, zo heb ik ze wel graag. ‘Battles Ain’t A War’ toont een andere kant van de band, het is een teentikkend traag nummer dat naar het einde toe troebel water moet doorkruisen. Er zit een stevige boodschap in het midtempo ‘Save Me From Myself’ op een melodieus maar dominant ritme met keyboard. Het is een aangenaam nummer waar de combinatie van zang, gitaar, keys en ritmesessie klopt. Kenmerken voor ‘How We Live’ zijn veel melodie, stevige rock en vocalen die met gemak de hogere regionen van de keyboardklanken kunnen volgen. Het is één van de beste meezingers op het album. Er zit opnieuw een sterke boodschap in ‘Done With Me’, een relatief eenvoudige en poppy afsluiter. Na zes schijven kent Vega duidelijk het klappen van de zweep. Of ze hiermee brokken gaan maken zoals ze zelf beweren met “The album is set to blow the roof off” is iets anders, maar de heren weten alvast hoe ze een kleine drie kwartier stevig kunnen rocken. Met een portie glam die overal wel een beetje om de hoek kijkt, zetten ze een knap hardrock album neer waar elk nummer wel de moeite is. De zes muzikanten slagen erin om hun eigen stempel te drukken zonder elkaar de loef af te steken. Liefhebbers van het genre kunnen deze schijf zonder aarzelen aanschaffen. Dit is een kwalitatief album met hun voorbeeld Def Leppard als muze, maar eerlijker en minder gepolijst. Dat alleen al is een reden om ernaar te luisteren.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1033

Tracklist: 1. Blind 2. (I Don’t Need) Perfection 3. Grit Your Teeth 4. Man On A Mission 5. Don’t Fool Yourself 6. Consequence Of Having A Heart 7. This One’s For You 8. Battles Ain’t A War 9. Save Me From Myself 10. How We Live 11. Done With Me