Magnus Karlsson’s Free Fall: We Are The Night

Dat deze schijf terug een pure krachtmeting zal worden kunnen we bij deze alvast zonder luisteren veronderstellen. Magnus Karlsson heeft muzikaal nog nooit teleurgesteld, integendeel. De man bespeelt nagenoeg elk instrument, gaande van gitaar, bas en keyboard. Enkel de drum liet hij voor Anders Köllerfors. Maar ook het vocaal vermogen op deze nieuwe schijf is terug om de vingers af te likken. Magnus neemt ook enkele keren zelf plaats achter de microfoon, maar we noteren ook de indrukwekkende gastvocalisten Noora Louhimo (Battle Beast), Dino Jelusick (Animal Drive), Ronnie Romero (Rainbow, CoreLeoni), Renan Zonta (Electric Mob), Tony Martin (ex-Black Sabbath) en Mike Andersson (Cloudscape). Dino Jelusick, de zevenentwintig jarige Kroaat, zet meteen de toon door met ‘Hold Your Fire’ de schijf van een knallende start te voorzien. Het nummer is doorspekt met heel erg virtuoos gitaarwerk met hier en daar een progressief kantje. De gitaarsolo zorgt voor een mokerslag bij daglicht en zorgt dat het nummer veel variatie kent. De schreeuw die Renan Zonta brult in de intro van ‘Kingdom Falls’ staat in schril contrast met de zachtere aanpak waarmee hij het nummer start. Maar naar het refrein laat ook hij de achterkant van zijn tong zien en doet het melodieuze nummer alle eer aan, zeker als hij naar het einde ook de hogere regionen opzoekt. Dat ook Magnus Karlsson zelf van uiterst aangename stembanden beschikt, horen we in ‘We Are The Night’. Naast de intense drumpartijen van Anders Köllerfors zet ook Magnus terug zijn vingers aan het werk voor solerend snarenwerk. De fluwelen stem waarmee Noora Louhimo ‘Queen Of Fire’ begint, laat niet vermoeden dat bij het refrein het (Battle-) beest in haar los zal barsten. Waar de vocale lijnen als een rustige popdiva lijken te beginnen, explodeert dit plots recht in je gezicht. Wat die uit haar strot kan duwen, grenst vaak aan het ongelooflijke. De queen of fire is terug van nooit weggeweest te zijn. In ‘Dreams And Scars’ keert Renan Zonta terug met eenzelfde, zo niet hogere, dosis kracht. Opnieuw speelt Magnus zichzelf in de kijker. Alhoewel Mike Andersson zingt over ‘All The Way To The Stars’ hoop ik dat hij nog een tijdje hier blijft. Met een tromgeroffel en solerende gitaar wordt ‘One By One’ opgestart. Vocalist van dienst is Ronnie Romero, een graag geziene gast dezer dagen. De man is in heel wat projecten aanwezig en heeft naast Rainbow ook een plaats achter de microfoon bij CoreLeoni gevonden, het nevenproject van Gotthard gitarist Leo Leoni. De typische hese melodieuze vocalen zijn een aangename verademing tussen de soms overweldigende vocale kracht die de revue al gepasseerd hebben. In ‘Under The Black Star‘ zorgt Dino Jelusick tijdens zijn tweede passage voor veel wind. Na ‘Temples And Towers’ waar we Tony Martin achter de microfoon vinden, zet Magnus Karlsson onder een spervuur aan drumslagen eerst met zijn gitaar, daarna ook vocaal, ‘Don’t Walk Away ‘ in. Het progressief drum- en gitaarwerk gaat hand in hand met intensere stukken. Op een album dat continu van vocalist wisselt, zorgt het instrumentale ‘On My Way Back To Earth’ voor gitaarwerk op het scherp van de snede. Zowel intense stukken als ingetogen passages wisselen af. ‘Far From Over’ zet nog eens het schrijftalent van Magnus in de kijker. Met deze power ballad wordt een fantastisch album afgesloten met een laatste vocale inbreng van Tony Martin. Hier horen we een intensere Tony, die me meer raakt dan zijn vorige nummer. De combinatie van zangers is een troef die niet nieuw is (zie Avantasia) maar telkens meer dan de som der elementen oplevert. Dat Magnus ook vaak het zeil naar zijn eigen toetrekt zullen we hem zeker niet kwalijk nemen, zijn gitaarpartijen zijn opvallend.

Rocking Klingon (87)

Frontiers Records FRCD 1032

Tracklist: 1. Hold Your Fire (Dino Jelusick) 2. Kingdom Falls (Renan Zonta) 3. We Are The Night (Magnus Karlsson) 4. Queen Of Fire (Noora Louhimo) 5. Dreams And Scars (Renan Zonta) 6. All The Way To The Stars (Mike Andersson) 7. One By One (Ronnie Romero) 8. Under The Black Star (Dino Jelusick) 9. Temples And Towers (Tony Martin) 10. Don’t Walk Away (Magnus Karlsson) 11. On My Way Back To Earth (Instrumental) 12. Far From Over (Tony Martin)