Smackbound: 20 / 20

Een nieuwe naam in melodic metal landschap is het Finse Smackbound. De band werd in 2015 opgestart door Netta Laurenne, een klassiek geschoolde zangeres die ook als pop, jazz en folk vocaliste uit de voeten kan. En of dat nog niet genoeg is, is de dame in kwestie ook nog actrice. Gitarist Teemu Mäntysaari (Wintersun) was de eerste die aan boord kwam, al vlug gevolgd door drummer Rolf Pilve (o.a. Stratovarius). De overige plaatsjes worden ingevuld door Vili Itäpelto (keyboards) en Tuomas Yli-jaskari (bass), beiden misschien bekend van Tracedown. Met ’20 / 20′ levert het vijftal een indrukwekkend metal album af waar je met een beetje goede wel de term melodic mag bijvoegen. Wij, van MUSIKA, zouden eerder de term “modern” aan het woord metal toevoegen. Hoe de band precies klinkt kan je overduidelijk horen op de drie eerder uitgebrachte singles: ‘Drive It Like You Stole It’, ‘Wall Of Silence’ en ‘Run’. Ben je tevreden met wat je te horen krijgt? Dat krijg je deze drie tracks samen met zeven andere aangeboden op dit debuutalbum. En geen van die andere tracks moet op gebied van kwaliteit, songwriting, kracht of melodie onder doen voor de drie nummers die je op het wereldwijde web reeds kan vinden. De kracht, de energie en de gedrevenheid druipen hiervan af en zorgen voor een (h)eerlijk schijfje waar ook nog eens een pak aanstekelijkheid van af stoomt. Op puur muzikaal vlak valt hier niets, maar dan ook niets op aan te merken. Dit is krachtig, gedreven en aanstekelijk. Je krijgt je een volle sound te horen met knappe drumpatronen, stuwende basslijnen, heel knap gitaarwerk met schitterende solo’s en stevige keyboards. Maar dan hebben we het nog niet gehad over de vocalen van Netta. En die zijn … subliem! Krachtig zoals het hoort, rustiger indien een fragment daarom vraagt (al komen er niet veel zo’n stukjes voor), brutaal uit de hoek komend, maar steeds de melodie in het oog houdend. Ik herinner me nog alsof het gisteren was het debuutalbum van Amaranthe dat me ook al van de sokken blies. Wel, ook deze ’20 / 20′ zorgt voor zo’n mokerslag in een ander segment van heavy metal. Indien Smackbound niet even groot wordt – en wie of wat zou hen tegen kunnen houden ? –, dan bestaat er geen gerechtigheid meer op deze wereld.

Luc Ghyselen (98)

Frontiers Records FRCD 1038

Tracklist: 1. Wall Of Silence 2. Drive It Like You Stole It 3. Close To Sober 4. Run 5. The Game 6. Those Who Burn 7. Hey Motherfuckers 8. Troublemaker 9. Date With The Devil 10. Wind And Water