Paralydium: Worlds Beyond

Paralydium werd in 2015 opgestart als The Paralydium Project. Onder die naam zorgde het gezelschap in dat zelfde jaar voor een drie tracks tellende titelloze ep die naar meer smaakte en de heren togen meteen aan het werk om nieuwe nummers te componeren. Toch heeft dit proces wat tijd gevraagd want het is nu pas dat we een vervolg krijgen op die debuut-ep. ‘Worlds Beyond’ laat je kennis maken met een progressive metal band die ergens zweeft tussen Symphony X, Dream Theater, Pagan’s Mind en Seventh Wonder in. Maar, en dat willen we al meteen duidelijk stellen, deze ‘Worlds Beyond’ heeft een eigen gezicht gekregen. We gaan de band niet meteen op dezelfde hoogte zetten als de illustere namen die we opgesomd hebben, maar dat Paralydium een band is waar terdege rekening mee moet gehouden worden, zeker in dit (sub)genre, is, als we ons focussen op dit album, een vaststaand feit. Het openingsnummer, ‘Enter Paralydium’, mag je beschouwen als een intro. Het is een kort instrumentaal stukje geworden waar Paralydium nog niet al zijn kaarten op tafel gooit – Met ‘Awakening’ komt er nog een kort instrumentaal intermezzo langs. – Het is pas vanaf ‘Within The Sphere’ dat de band zijn ware identiteit onthuld. Maar meteen voel je dat dit goed zit voor het volledige album. George Härnsten Egg zorgt met machtige drumpatronen voor een eerste blikvanger zonder dat hij de de basis uit het oog verliest. Jonathan Olsson basslijnen helpen die soepele, maar krachtige basis in stand houden en mogen zelfs nu en dan even op de voorgrond komen. Maar het is de wisselwerking tussen gitaar (John Berg) en keyboards (Mikael Blanc) die met de meeste aandacht gaat lopen. Beide heren mogen zich naar hartenlust uitleven in geweldige solo momenten maar ook dit duo blijft de basis trouw terwijl ze ook voor een heel ruim framewerk zorgen. En dan zijn er nog de krachtige maar sublieme vocalen van Mikael Sehlin die het geheel op schitterende wijze vervolmaakt. Elk van de nummers – je krijgt er acht als we de instrumentale niet meetellen – wordt opgebouwd aan de hand van verschillende tempo en ritmewisselingen die samen voor een wervelend en zinderend geheel zorgen dat je minimum steeds op het puntje van je stoel houdt en er zelfs voor zorgt dat je geregeld opveert met een welgemeende “wauw” of vuist in de lucht. Je hebt het ondertussen begrepen: Paralydium zorgt met ‘Worlds Beyond’ voor een sterke kandidaat om het eindejaarslijstje in het progressive metal-segment aan te voeren.

Luc Ghyselen (95)

Frontiers Records FRCD 1035

Tracklist: 1. Enter Paralydium 2. Within The Sphere 3. Synergy 4. Finding The Paragon 5. Crystal Of Infinity 6. Awakening 7. The Source 8. Into Divinity 9. Seeker Of The Light