House Of Lords: New World – New Eyes

In 1988 ontstond de Amerikaanse rockband House Of Lords uit de band Giuffria, die al twee albums had uitgebracht bij Simmons Records. Het was ‘The Demon’ zelf die de naam wijzigde naar House Of Lords. Na een stop in 1993 nam de band de draad terug op in 2000. De heren zitten sedert 2006 bij Frontiers en brachten sindsdien elke 2 à 3 jaar een nieuw album. De line-up is menigmaal door elkaar geschud in de loop der jaren. Zo maakte in de beginjaren ook gitarist Doug Aldrich een tijdje deel uit van de band. Anno 2020 bestaat de band uit vier muzikanten: zanger / gitarist / keyboardspeler James Christian, gitarist Jimi Bell, drummer B.J. Zampa en bassist Chris Tristram. ‘New World – New Eyes’ is het tiende album dat door James opgenomen en geproduceerd werd. ‘Change What’s It Gonna Take’ is een groovy opener, die op dreunend ritme zichzelf de country-rock-achtige weg uitstippelt voor het album. Dat lonely-cowboy-gevoel komt nog meer naar voor in titeltrack ‘New World New Eyes’. De akoestische gitaar zal hiervoor wel een grote rol opeisen, maar ook de vocalen, die die kleine heesheid bevatten, komen de vrolijke sfeer tegoed. Als het nummer op dreef gekomen is, zit een catchy melodie zich zo diep te nestelen dat die niet meer weg gaat. Een eerste toppertje. Even de remmen los met ‘One More’, want het nummer rolt, bolt en zorgt voor een onbedwingbaar voetje, dat ritmisch de maat aangeeft. Nog zo’n oorwormpje dat geïnjecteerd wordt met het fijnere gitaarwerk. Na de liefde-beschrijvende ballad ‘Perfectly You And I’ is het tijd om terug wat steviger uit te pakken. ‘The Both Of Us’ is een vrij klassiek opgevat rocknummer ‘what you hear is what you get’. Rechtdoor op zijn doel gericht, zonder franjes. In ‘Chemical Rush’ zet een ritme zich steeds maar verder met een trommeltje en achtergrondkoor. ‘We’re All That We Got’ en ‘Better Off Broken’ zijn telkens voorbeelden van klassieke, goed in elkaar gestoken, nummers. Bij ‘$5 Buck Of Gasoline’ laten de heren het iets losser hangen. De meer uitbundige stijl neigt wat naar glam en komt daardoor nonchalanter over. Voor de heren er de riem af leggen krijgen we nog twee zo’n ‘right in your face’-rockers. Eerste is ‘The Chase’, die met een stevige riff het nummer inzet, gevolgd door de afsluiter: het meer melodieuze ‘The Summit’. ‘New World – New Eyes’ kent enkele serieus knappe nummers, maar soms zit er wel wat weinig variatie in en gelijken een aantal nummers goed op elkaar. Op zich niet erg, die werkende formule is nu eenmaal een cliché dat onderhouden moet worden. Liefhebbers, waaronder mezelf, zullen zeker krijgen wat ze verwachten en daarbij een drie kwartier verwend worden.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 1031

Tracklist: 1. Change (What’s It Gonna Take) 2. New World New Eyes 3. One More 4. Perfectly (You And I) 5. The Both Of Us 6. Chemical Rush 7.We’re All That We Got 8. Better Off Broken 9. $5 Buck Of Gasoline 10. The Chase 11. The Summit