Electric Mob: Discharge

Electric Mob is een nieuwkomer in de Frontiers hardrockfabriek. De combinatie van ruwe vocalen met schurende gitaren vormen misschien niets nieuws onder de hemel, maar geïnspireerd door de seventies, eighties en nineties zorgen deze Brazilianen ze toch voor een nieuw en uniek geluid. Combineer de ruige kant van Gun’s ’n Roses, de sfeer van Aerosmith en doe daar nog een bluesy laag bovenop en je zal vrij dicht komen bij hun unieke sound. We vinden zanger Renan Zonta, gitarist Ben Hur Auwarter, bassist Yuri Elero en drummer André Leister in de line-up. Na een korte intro ‘Awaken’ komt het echte openingsnummer ‘Devil You Know’, dat een countryachtige start kent maar al vlug uitbarst. Voel de rock doorheen je aderen vloeien. De ruige vocalen zuigen je helemaal in het nummer en laten je knikkebollend genieten. Die ruigere kant gaat verder in ‘King’s Ale’ en ‘Got Me Runnin’, al doet deze laatste het een pak rustiger aan. Stomende drumsalvo’s genoeg in ‘Far Off’, dat vaak kantelt naar een meer melodieuze kant. Een luchtig tussendoortje is ‘Your Ghost’ dat met akoestische gitaar en gefluit start. Het betere kampvuurnummer escaleert van een rustig nummer naar soulvolle ballade. De vernieuwende en agressieve aanpak die we vaak in de nineties zagen is in ‘Gypsy Touch’ volop terug. Met een agressieve en schreeuwerige rap-achtige vocale lijn worden de progressieve gitaarstukken tot een stuk aan elkaar geregen. In ‘123 BURN’ stuiten we terug op die progressieve rode draad die zich doorheen het album kronkelt. Er wordt ook veel naast de lijntjes gelopen, waardoor het soms dwalend en zoekend creatief overkomt. Nadat stevig wordt doorgaan in ‘Upside Down’, gaat het een stuk groovier in ‘Higher Than Your Heels’. Er komt een sexy, zwoele en stomende kracht uit het nummer. Na ‘Brand New Rope’, een passief en progressief nummer dat zich een weg zoekt in het spervuur van dwalende drumslagen en riffs, komen we bij de afsluiter ‘We Are Wrong’. Een ratelende baslijn sleurt je op en neer door de ritmewisselingen. De vaak agressieve aanpak is iets waar je voor bent of niet. De negatieve ondertoon is ook zoiets. Sommigen hebben het liever wat duisterder, anderen verkiezen de opgewektheid in nummers. Laat nu in dit geval de negatieve en agressieve aanpak iets zijn die mij niet aanspreekt. Toch moet ik toegeven dat ik genoten heb van dit diverse album. Maar ik kan me inbeelden dat door de manier waarop alles gebracht wordt, de diversiteit, de onvoorspelbaarheid en het muzikale talent dit velen zal kunnen bekoren.

Rocking Klingon (75)

Frontiers Records FRCD 1034

Tracklist: 1. Awaken 2. Devil You Know 3. King’s Ale 4. Got Me Runnin’ 5. Far Off 6. Your Ghost 7. Gypsy Touch 8. 123 BURN 9. Upside Down 10. Higher Than Your Heels 11. Brand New Rope 12. We Are Wrong