Förgjord: Laulu kuolemasta

Het uit Finland afkomstige Förgjord probeert sinds 1995 een muzikaal graantje mee te pikken. Dat gebeurt nog steeds relatief in een black metal underground scene. De band écht zelf kennen doen we niet, maar een collega had ons vorig jaar attent gemaakt op dit gezelschap en er tevens aan toegevoegd dat de heren met ‘Ilmestykest’ een knap album op de markt hadden. Wegens tijdsgebrek en andere beslommeringen vonden we helaas geen tijd om dit werkstuk aan een luisterbeurt te onderwerpen. Maar kijk, daar is het gezelschap opnieuw met een nieuw full-album, hun vijfde ondertussen. ‘Laulu kuolemasta’ telt tien tracks die samen een goede drie kwartier black metal geweld opleveren. De heren kiezen voor een heel kil en donker geluid dat ons nogal rommelig in de oren klinkt – of ligt dit laatste aan de productie? Het is een eerste tegenvaller. Tweede tegenvaller is het vocale gedeelte: we vinden de vocalen nogal schel over komen die zodoende de punch, de kracht missen die ons bij vele andere black metal bands wel over de streep trekt. Dat we niets begrijpen van de teksten die thema’s als satanisme en lycantropie als thema’s meekrijgen, nemen we er met de glimlach bij. Derde tegenvaller, naar onze smaak althans, is het feit dat de heren nogal vlot en lukraak het gaspedaal volledig indrukken en ons opzadelen met nummers waarin variatie niet echt aan bod komt. Tja, dan zijn we rap uitverteld zeker en moeten we besluiten dat Förgjord ons met ‘Laulu kuolemasta’ niet echt kan begeesteren zodat we moeten stellen dat we jullie willen aanraden jullie zuurverdiende euro’s aan ander werk te spenderen.

Luc Ghyselen (55)

Werewolf EVIL 065

Tracklist: 1. Laulu murtuvan niskan 2. Ihtiriekko 3. Surman virta 4. Kostonhetki 5. Kylmyys 6. Polkuni päässä 7. Kaksi kiveä 8. Ruotta 9. Finlandia 10. Veljessurma