Carach Angren: Franckensteina Strataemontanus

Het Nederlandse Carach Angren brengt horror verhalen aan de hand van symphonic black metal en is met deze ‘Franckensteina Strataemontanus’ toe aan zijn zesde full-album. Carach Angren werd in 2003 opgestart naar de ideeën van Seregor (vocals, gitaar) en Ardek (keyboards, piano, orkestratie, backing vocals). Namtar is de man achter de ezelsvellen, althans tijdens de studio opnames. Slechts een honderdtal kopieën van de demo ‘The Chase Vault Tragedy’ zagen in 2004 het levenslicht, maar daarna ging het heel snel bergopwaarts voor Carach Angren. De ep ‘Ethereal Veiled Existence’ (2005) werd beschouwd als voorloper van het debuutalbum ‘Lammendam’ (2008). En sindsdien raast Carach Angren als een koning doorheen symphonic black metal land met hun op horror verhalen gebaseerde theatrale shows die liefhebbers van het (sub)genre keer op keer verbazen en voor zorgen voor fantastisch entertainment. Maar de band, en dan zeker Ardek, kent niet enkel fans in het (sub)genre, want o.a. Till Lindemann (Rammstein) en Peter Tägtgren zijn bijzonder onder de indruk van het compositietalent. Mindere albums leverde Carach Angren nog niet af en ook deze ‘Franckensteina Strataemontanus’ staat opnieuw bol van fijne composities die bombastische barok en black metal tot een stevig en zinderend geheel doet samensmelten. Op tekstueel vlak gingen de heren dit keer inspiratie halen bij Mary Shelley’s roman ‘Frankenstein’, natuurlijk een ideaal horror boek voor Carach Angren om om te zetten muziek op symphonic black metal. Dreiging, kracht en duisternis mogen hier hand in hand stappen met melodie en symfonische ornamenten zodat een wervelend en zinderend geheel ontstaat die enkel kan gebracht worden door Carach Angren, die in dit segment duidelijk stevig aan de top staan. Wie Carach Angren reeds kent, wordt opnieuw volledig op zijn / haar wenken bediend. Echt nieuwe accenten vind je niet terug, maar elke noot wordt haast op perfecte wijze neer gezet, elke vocaal accentje past perfect in het geheel, elke drumslag weet je tot in je diepste kern te raken, … kortom het plaatje klopt perfect bij Carach Angren. Een ding staat vast: eens je je laat onderdompelen in de sound van Carach Angren is er geen weg terug en wil je alles wat de heren op de markt brengen aan je collectie toe voegen. Om toch maar een verschil aan te geven met voorganger ‘Dance And Laugh Amongst The Rotten’ (2017): persoonlijk heb ik de indruk dat de teksten op deze ‘Franckensteina Strataemontanus’ gemakkelijker mee te brullen zijn en dus iets toegankelijker zijn. Of ligt dit aan het feit dat het boek ‘Frankenstein’ algemeen bekend is? In ieder geval is er niets die je ervan kan weerhouden om kennis te maken met Carach Angren!

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist SOM 561

Tracklist: 1. Here in German Woodland 2. Scourged Ghoul Undead 3. Franckensteina Strataemontanus 4. The Necromancer 5. Sewn For Solitude 6. Operation Compass 7. Monster 8. Der Vampir von Nürnberg 9. Skull With A Forked Tongue 10. Like A Conscious Parasite I Roam 11. Frederick’s Experiments