Osyron: Foundations (ep)

Het Canadese Osyron is nog niet zo’n bekende naam in Europa. Nochtans timmert het gezelschap sinds 2012 aan een muzikale carrière die reeds twee full-albums opleverde: ‘Harbringer’ (2013) en ‘Kingsbane’ (2017). Met dit nieuwe werkstuk, ‘Foundations’, willen de heren daar verandering in brengen. ‘Foundations’ telt vijf mooie opgebouwde en gearrangeerde stukken progressive metal met een melodieuze inslag. Inspiratie, zeker op tekstueel vlak, haalden de heren uit de ruime geschiedenis van Canada. Op muzikaal vlak zetten de heren een mooie sound neer die ons vanaf de eerste noten van opener ‘The Cross’ bevalt. Kracht, energie en melodie worden mooi samengebundeld tot een knap geheel. We horen knappe staaltjes van technisch kunnen langskomen die perfect samengaan met de intensiteit van de nummers. Vooral het gitaarwerk bevalt ons, terwijl we ook enorm gecharmeerd zijn door de vocalen die zowel krachtig als melodieus als soepel klinken. De nummers zelf kennen mooie wendingen in tempo, ritme en kracht en worden op een zodanige manier neer gezet dat ze ook voldoende aanstekelijk overkomen. Liefhebbers van progressive metal – en dan denk ik vooral aan de fans van Symphony X en Dream Theater – moeten dit beslist een kans geven. Niet dat ze een van die bands van de troon gaan stoten, maar gewoonweg omdat hun sound in dit straatje past. ‘Foundations’ is een boeiend werkstukje geworden dat onze aandacht gemakkelijk vast kan houden zodat we na afloop van het schijfje, dat slechts een klein half uurtje duurt, eigenlijk al uitkijken naar meer werk van dit vijftal. Hopelijk lukt het Osyron om de oversteek te maken naar Europa, iets waar het covid-19 beestje misschien wel anders over denkt.

Luc Ghyselen (85)

SAOL / The Orchard

Tracklist: 1. The Cross 2. Ignite 3. Battle Of The Thames 4. The Ones Below 5. Foundations