Almyrkvi / The Ruins Of Beverast: Almyrkvi / The Ruins Of Beverast

Almyrkvi en The Ruins Of Beverast hebben de handen in elkaar geslagen voor deze vier tracks tellende split waarvan beide bands elk twee tracks voor hun rekening nemen. Almyrkvi is een band / project uit Ijsland opgestart in 2013 bestaande uit Bjarni Einarsson (drums) en Garðar S. Jónsson (vocals, gitaar, bass, keyboards). Tijdens live concerten is die laatste er meestal niet bij. Almyrkvi zorgde eerder voor een vijf tracks tellende ep (‘Pupil Of The Searing Maelstrom’ (2016)), een full-album (‘Umbra’ (2017)) en kreeg ook drie tracks toebedeeld op de split ‘Astral Maledictions 2017’. Nu pas komen daar twee, zij het lang uitgesponnen tracks bij. ‘Asomatous Grove’ opent meteen full force maar tijdens deze meer dan tien minuten durende trip zorgt Almyrkvi voor tal van wisselingen in tempo, ritme, sound en gevoel. Hoofdbestanddeel is black metal waar de heren pakken atmosferische elementen aan toevoegen die, muzikaal althans, soms bijna een kosmisch gevoel oproepen, terwijl donkere en beklijvende vocalen pakken kille duisternis aankondigen. ‘Managarmr’ is een beetje minder lang van duur maat blijft spelen met de ingrediënten die men ook in de eerste track gebruikt: furieuze black metal, kosmische accenten en atmosferische grandeur. En ook nu weer zit er veel variatie in tempo, ritme, sound en gevoel zonder dat deze ‘Managarmr’ een kopie is van ‘Asomatous Grove’. Twee tracks die ons uitermate bekoren dankzij de enorme variatie die beide nummers laten horen. The Ruins Of Beverast is een Duits project van Alexander von Meilenwald die sinds 2003 actief is en voor een mix van doom en atmospheric black metal zorgt. ‘The Grand Nebula Pulse’ zorgt voor een bijna dertien minuten beklijvende trip in het muzikale spectrum van de man. Vanaf de begin tonen wordt je meegevoerd op een intense, trance verwekkende, sound die je langzaam maar zeker naar de verdoemenis voert met sjamanistische drumpatronen. ‘Hunters’, de tweede track van The Ruins Of Beverast, sluit daar nagenoeg naadloos op aan, maar legt het tempo een stuk hoger zonder aan intensiviteit in te boeten. Meteen een meer black metal gericht nummer in vergelijking met ‘The Grand Nebula Pulse’. Wat ons brengt bij onze conclusie: Beide bands – Almyrkvi en The Ruins Of Beverast – laten ons genieten van hun kunnen en zorgen voor variatie zodat je aandacht geen kans heeft om te ontsnappen. Geen van deze tracks laat ons koud, integendeel, maar als we echt een moeten kiezen voor een “best of four” uit dit viertal, dan gaan wij voor ‘The Grand Nebula Pulse’ van The Ruins Of Beverast. Al kiezen we morgen misschien wel een ander nummer.

Luc Ghyselen (95)

Van Records

Tracklist: 1. Asomatous Grove 2. Managarmr 3. The Grand Nebula Pulse 4. Hunters