Cirkeln: Kingdoms That No One Remembers

Våndarr is de persoon die instaat voor alles bij Cirkeln, een doom / black metal project dat sinds 2019 actief is. En met actief bedoelen we dan ook letterlijk actief, want na een drie tracks tellende titelloze demo en een extra single in 2019, was er eerder dit jaar de zes tracks tellende ep ‘Stormlander’ en nu komt de man er reeds aan met een eerste full-album. Op tekstueel vlak haalt de man inspiratie uit drie grote peilers: fantasy, mythologie en verhalen. Dat hij daarbij ook eens loert naar iemand als Tolkien lijkt ons dan ook wel een beetje logisch. Op muzikaal vlak haalt hij inspiratie uit het epische werk van Bathory, aangevuld met een grote scheut black metal en wat extra accenten doom. Op ‘Kingdoms That No One Remembers’ krijg je zo tien tracks aangeboden die ons alvast stuk voor stuk hebben overtuigd, zodanig zelfs dat we op zoek zijn naar zijn eerder uitgebrachte werkstukken. Ja, je hebt het begrepen: wij zijn als een steen gevallen voor de sound van Cirkeln. Kracht, energie, gedrevenheid: het komt allemaal aan bod. Maar ook melodie, kille duisternis en een pak dreiging worden niet vergeten. Zodoende verkrijg je een razend interessant geheel dat dankzij ook nog verschillende wisselingen in tempo en ritme vanaf de eerste toon van opener ‘In His Deep-Hiden Hall’ tot en met de laatste noot van afsluiter ‘Kingdoms That No One Remembers’ boeit. Dit zijn zo’n vijfenvijftig minuten die voorbij vliegen en vooraleer je het beseft heb je de repeat-knop al terug ingedrukt. Wie op zoek is naar een episch, beklijvend en intens werkstuk, moet niet meer verder zoeken. Deze ‘Kingdoms That No One Remembers’ van Cirkeln is zeker en vast een stevige kandidaat om ons eindejaarslijstje te toppen. Zorg dat je er heel snal bij bent, want dit is een limited edition digipack van slechts honderd exemplaren!

Luc Ghyselen (96)

Naturmacht Productions NPU 016

Tracklist: 1. In His Deep-Hidden Hall 2. Golden Rauros 3. Sun And Moon 4. Ships 5. The Castle 6. Sing Of Frozen Dreams 7. The Eye; The Throne; The Ring 8. The Dreaming City 9. Ainulindalë – Of The Music Of The Ainur (Interlude) 10. Kingdoms That No One Remembers