Zebadiah Crowe: Host Rider

Het Britse Zebadiah Crowe werd opgericht in 2006 en bestaat uit gitarist Forrrrthen (aka Jim Males) en zanger/bassist/drummer The Horrid (aka Paul March). Hoewel ze geboekt staan als black metal band, dekt die vlag de lading niet helemaal. De heren voegen elementen toe uit trash metal en industrial waardoor hun geluid uitwaaiert over de verschillende stijlen heen. Eerlijk gezegd kwam de aankondiging van ‘Host Rider’ behoorlijk onverwacht want het vorige album ‘Omak K’aah’ dateert inmiddels van 2013. Het is dat ze ook nog fungeren in andere bands – ook gezamenlijk – zoals Gilla Bruja of Phlefonyaar of we dachten dat ze van de aardbodem verdwenen waren. Maar kijk, plots is daar ‘Host Rider’ waarop Zebadiah Crowe laat horen terug te zijn van weggeweest en hoe! Van bij de eerste noot is duidelijk dat de band niks aan kracht heeft ingeboet. Gedurende vijfentwintig minuten laten ze zeven nummers op je los die recht uit de hel lijken te komen. Het tempo is verschroeiend hoog met beukende drums – door de drumprogramming geeft dit een eerder industrial effect – vlijmscherpe gitaarriffs en een scherpe, rauwe stem die naar ons aanvoelen bij Zebadiah Crowe altijd eerder een extra instrument is gehanteerd dan dat het prominent overheerst. Vanaf opener ‘Knucklebones’ grijpt de band je naar de strot om niet meer los te laten. Hoewel er in de nummers zelf bijzonder veel afwisseling zit qua tempo en structuur, is er geen enkel rustpunt voorzien. De trip langs de diepste krochten van de duisternis gaat aan een razende vaart en stopt – bijzonder vlug – aan de laatste noot van ‘Wormhavens Dance’ vrij abrupt. Het voelt als een ritje op een rollercoaster door het spookhuis waarbij vleermuizen rond je hoofd vliegen en het einde er is zonder dat je goed beseft wat je precies hebt meegemaakt maar waarbij je onmiddellijk nog eens hetzelfde wil. Met ‘Host Rider’ claimt Zebadiah Crowe haar plaats onder het black metal firmament meer dan terecht. Het is een uiterst agressief luisterstuk geworden dat als een orkaan alles en iedereen op korte tijd omver blaast. Wie fan is van black metal à la Darkthrone maar er een streepje invloed uit industrial bij kan verdragen, zal méér dan tevreden zijn dat Zebadiah Crowe na zeven jaar doodse stilte is herrezen.

K.H. (85)

Lore Breaker Records

Tracklist: 1. Knucklebones 2. A Tincture Of Malice 3. Mantel Of Nails And Orphan Skin 4. The Neon Goat Of Crimson Grief 5. A Horror To The Eyes Of Saintly Men 6. Godblind And Destitute 7. Wormhavens Dance