Shadow In The Darkness: Erstwhile Befell

Het Griekse Shadow In The Darkness timmert al sinds 2009 aan een muzikale carrière die hen, zeker als we het hebben over een discografie, nog niet erg veel heeft opgeleverd. We kunnen een drie tracks tellende ep, ‘Arcanum Experimentia Praetiosum’, uit 2014 noteren en twee singles die ook op dit eerste full-album zijn terecht gekomen. ‘Erstwhile Befell’ telt acht tracks die afklokken op net iets meer dan een half uur. De heren staan voor technical death metal wat dus voornamelijk betekent dat je technisch vernuftig gitaarwerk hoort in een razendsnelle omgeving met ook nog agressieve vocalen. Opener ‘Benign’, een vrij korte track opent met een instrumentaal gedeelte dat al meer dan een minuut van het nummer behapt die je als een intro kan beschouwen. Pas dan gaat het gezelschap verschroeiend van start. ‘Interdicisplinary Sectarianism’, de eerste van de twee eerder uitgebrachte nummers, sluit daar bijna naadloos op aan. Verschroeiende drumpatronen, technische gitaarlijnen en agressieve vocalen die soms wat ondergesneeuwd dreigen te raken zijn de ingrediënten. Ook met ‘The Aboriginal Storyteller’ heb je misschien al eerder kennis gemaakt. Het nummer trekt gewoon de lijn van het vorige nummer door zodat we soms al niet meer weten naar welk nummer we juist aan het luisteren zijn. ‘Aspalathus’ is een instrumentaal intermezzo die opnieuw volledig weg stapt van de uitgestippelde muzikale technical death metal stijl. ’21’ volgt en neemt de draad van de eerste nummers weer op. Na een eerder melodieuze gitaarsolo die je als intro van ‘The Deontology Of An Android’ kan beschouwen, zetten de heren de reis verder. ‘A Grand Parable’ is een kort eerder bombastisch klinkend kort moment van relatieve rust en het leid je aandacht van technisch gitaarspel een tijdlang af, terwijl wat “spoken word” voor variatie zorgt. Daar sluit ‘From Conversation To Fixation’ (met opnieuw een vrij lange intro van overwegend piano) wat op aan. Daarna vervallen de heren in hun, naar onze smaak, oeverloos technisch gitaarspel, razendsnelle drumpatronen en agressieve vocalen mix die we reeds konden aanhoren. Ondanks de technische hoogstandjes op gitaar, blijven we eerlijk gezegd op onze honger zitten, ook al omdat we, op de intro’s na, eigenlijk niet weten naar welke track we precies aan het luisteren zijn. Kortom, we hebben meer nood aan variatie en dat niet in een andere intro van een bepaald nummer, maar wel in het nummer op zich. We vrezen dan ook dat Shadow In The Darkness met dit full lenght debuut enkel zijn trouwe fans zal plezieren, zonder zichzelf beter en steviger op de kaart te zetten.

Luc Ghyselen (65)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Benign 2. Interdisciplinary Sectarianism 3. The Aboriginal Storyteller 4. Aspalathus (Prelude) 5. 21 6. The Deontology Of An Android 7. A Grand Parable 8. From Conversation To Fixation