One Desire: Midnight Empire

Toen ik destijds het debuutalbum van deze Finse band hoorde, was dit precies wat ik in muziek zocht. Veel melodie en kracht, gedrevenheid en veel goesting om het ook te brengen. Ik kon de band al meerdere keren live spotten, al moest ik daarvoor naar Malmö of Hamburg. One Desire (en Dare) waren doorslaggevend voor de verre verplaatsing. En na hun debuut zo’n opvolger. Met deze nieuwe schijf gaan de heren duidelijk verder op deze indrukwekkende wijze. De line-up bestaat uit gitarist Jimmy Westerlund, zanger André Linman , drummer Ossi Sivula en bassist Jonas Kuhlberg. Met wat progressieve invloeden start het indrukwekkende ‘Shadowman’, een opener die je na zijn mysterieuze intro bij de keel grijpt met opzwepende melodieuze rock. De gierende gitaren op een uptempo bas/drum sectie met daarboven een vocale rollercoaster weten je moeiteloos te overtuigen. Hier vind je hun video op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HQO_30t2_e8. ‘After You’re Gone’ (https://www.youtube.com/watch?v=srI4pmaBBms) is iets rustiger, meer cheesy maar catchy as hell. Het nummer bezorgde mij gespitste oortjes en een brede glimlach op mijn gezicht. Jongens, dat niveau houden jullie geen vol album uit. Met het krachtige ‘Down And Dirty’ worden je stembanden op de proef gezet. Een ritmisch meeknikkend voetje is ook zo’n neveneffect die ik er graag bij neem. Bij ‘Godsent Extasy’ kreeg ik dezelfde rare verschijnselen. Misschien zit het sterk gitaarwerk van Jimmy Westerlund er voor iets tussen het erg plakkende refrein of het aanstekelijke ritme? Ik vrees dat het net die combinatie is die ervoor zorgt dat dit een van mijn toppers van het album is. Traditioneel halverwege de schijf even tot rust komen, dat is ook hier met de ballad ‘Through The Fire’, die naar powerballad doorgroeit, het geval. De akoestische gitaar zet een zomers en ontspannen sfeertje. Ook hier kunnen we het wonderlijke resultaat van Jimmy’s vingers aanhoren. Met alweer zo’n knap oorwormpje ‘Heroes’ zijn de heren best goed op weg om mijn heroes te worden. Je vindt het nummer ook op YouTube, al is er buiten een bandpicture weinig te zien (https://www.youtube.com/watch?v=pb4qbf5hZEQ). Door de lange intro neemt ‘Rio’ zijn tijd om op toeren te komen. Je voelt het nummer groeien en pas na de helft laat het in zijn kaarten kijken welke verschroeiende melodieën het voor ons in petto had. Het nummer sleept je helemaal mee en de vocale zanglijnen worden vaak op de proef gezet. Rustig en kalm start ‘Battlefield Of Love’, maar onverwacht komt een sterk ritme opzetten en schiet het nummer pas echt op gang. Het zorgt voor de stevige rechte lijn naar de eindmeet. Een regelrechte killer-track. En het stopt niet, ook ‘Killer Queen’ gaat onverminderd verder in een Spartaanse cadans, ware het niet met een erg melodieuze omlijsting. Met ‘Only When I Breathe’ gaan we rustig uitkabbelen met een ballad, een formule die je meer en meer tegenkomt. Op zich eigenaardig maar vaak zijn dat de nummers waar de echte talenten naar boven komen. En idem deze keer waar André meer dan voluit gaat met begeleiding van een akoestische gitaar. Vanaf de eerste seconde kwam de ene topper na de andere, dat kunnen ze geen album volhouden dacht ik. Man wat was ik toen verkeerd, maar je moet het maar doen. Je kan best spreken over een superplaat, de band weet me opnieuw enorm positief te verrassen. De stem van André Linman vind ik subliem en dat zal mijn oordeel over het nieuwe album ook erg positief verhogen. Ook de virtuositeit van gitarist Jimmy Westerlund is opmerkelijk aanwezig. Fans van Eclipse hebben een erg flinke kluif erbij. Of er toppers op staan? Ik zou ze alle tien kunnen aanduiden. Het album werd aangekondigd als “This is simply your album of the year if you like Melodic Rock” en meestal werkt dat omgekeerd voor mij, maar dit album zou wel eens heel erg hoog kunnen eindigen in mijn jaarlijstje. De enige reden waarom ik geen “100” kan geven is dat de heren wellicht bij een derde plaat er nog eens boven gaan, iets wat me momenteel onmogelijk lijkt.

Rocking Klingon (94)

Frontiers Records FRCD 1027

Tracklist: 1. Shadowman 2. After You’re Gone 3. Down And Dirty 4. Godsent Extasy 5. Through The Fire 6. Heroes 7. Rio 8. Battlefield Of Love 9. Killer Queen 10. Only When I Breathe