Aleah: Aleah

Dit is waarschijnlijk het meest emotionele album van 2020. Zeker als je de situatie van deze betreurde zangeres kent. Aleah Stanridge is de betreurde partner van Juha Raivio van Swallow The Sun. Deze van origine Zuid Afrikaanse top zangeres woonde tot haar veel te vroeg overlijden op negenendertig jarige leeftijd in Orebro, Zweden, waar ze samen met Juha Trees Of Eternity oprichtte. Het debuutalbum werd na haar dood uitgebracht en is één van de mooiste cd’s van mijn uitgebreide collectie. Prachtige, dromerige, lichte doom. Deze geweldige zangeres was ook te horen op cd’s van Amorphis en Swallow The Sun. Nu brengt Juha een postuum eerbetoon uit aan zijn betreurde geliefde: een dubbel album met akoestische en electrische versies van nooit eerder opgenomen nummers. En je krijgt er kippenvel van. Alaeh was altijd al gekend voor haar immens breekbare, wondermooie stem: zo moet een nachtegaal wel klinken. Zeker de akoestische nummers zijn hartverscheurend mooi. Als je dan nog het intriest verhaal kent, wordt het moeilijk om de tranen te bedwingen. Negen pure nummers die schitteren door eenvoud en engelengezang. De elektrische nummers zijn zeker even sterk maar minder zwaar beladen en emotioneel, ook hier worden alle nummers gedragen door de magistrale stem van Aleah. Vrolijk wordt je niet van dit album maar zelden een rustig album van dit niveau en deze schoonheid beluisterd. Aleah zal steeds verder leven door haar wonderbaarlijke muziek. Bedankt Juha om deze nummers nog te laten verschijnen: het moet een vreselijk moeilijke opdracht geweest zijn.

Bart Verlinde (95)

Svart Records

Tracklist: CD 1 Acoustic: 1. Vapour 2. Sacrifice 3. Open Sky 4. My Will 5. Breathe 6. Closing Under Pressure 7. Water And Wine 8. Terrestrial Torrents 9. Touch My Face / CD 2 Electric: 1. My Will 2. Sacrifice (feat. Anilah) 3. Inverted Enlightenment 4. Vapour 5. The Tower 6. Breathe