Disamara: Notturna è la quiete

Disamara is een atmospheric black metal solo project van Maur dat de man in 2018 heeft opgestart. Als voorbode op dit eerste full-album was er al de twee tracks tellende titelloze ep. Beide nummers van die ep krijg je ook nu te horen, aangevuld met vier nieuwe nummers. Inspiratie haalt de man uit de nachten en alle emoties die daarmee gepaard gaan gekoppeld aan de nooit stilstaande natuur elementen. De vrij lang uitgesponnen nummers, het album klokt af op bijna vijfenveertig minuten, vormen een mix van furieuze black metal en rustgevende, kalme atmosferische stukken. Echte vernieuwing krijgen we niet te horen zodat Maur, of Disamara als je dat liever hoort, de al platgetreden paden in het (sub)genre mooi volgt. Voeg daaraan toe dat de man sommige riffs tot in het oneindige probeert uit te rekken, en dat het stem timbre niet echt in onze smaak valt – zonder nog te vermelden dat we zo goed als geen snars begrijpen van de taal – en je begrijpt dat ‘Notturna è la quiete’ niet echt spek voor onze bek is geworden. We vermoeden dan ook dat Disamara enkel bij die hard fanaten van atmospheric black metal zal aftrek vinden. We hopen dan ook dat Disamara met een volgend werkstuk veel meer variatie of extra accenten in zijn sound zal toelaten, als men een doorbraak op internationale bekendheid wil forceren.

Luc Ghyselen (65)

Naturmacht Productions NPU 015

Tracklist: 1. Rivelazione 2. La rinascita decadente 3. Pressione profonda 4. La cantata dello scorno 5. Anime vaganti 6. Essenza fine