Aeterna Tenebrae: Maledictus Aeturnum

Aeterna Tenebrae is een Frans pagan black metal project van het duo BC (bekend van Vergos Di Noctis ) en Fog (bekend van een resem bands waaronder Cénotaphe, Norman Shores, Salamandar, Aum ea). De bandnaam valt te vertalen als “eeuwige duisternis”. ‘Maledictus Aeternum’ is de eerste plaat van beide multi-instrumentalisten en dateert eigenlijk al van september 2019 maar is nu pas tot bij ons geraakt. U mag zich gedurende zes nummers die samen goed zijn voor ruim veertig minuten luisterplezier verwachten aan lang uitgesponnen melodische nummers die bol staan van afwisseling en een arsenaal aan instrumenten herbergen. De zang is integraal Franstalige rauwe grunt. Het album roept voor ons de sfeer op van middeleeuwse heksenverbranding waarbij verzet tegen de kerk centraal staat. Titelnummers als ‘L’évêché maudit’ – het vervloekte bisdom – of “Le moine sans tête” – de monnik zonder hoofd – versterken enkel dit gevoel geruggensteund door bij momenten bombastische keyboards en theatrale backing vocals. De sfeerschepping op dit album is in ieder geval weergaloos indrukwekkend. Zoals reeds aangehaald zijn de nummers lang uitgesponnen – het kortste nummer klokt af net boven de vijf minuten – maar ze vervelen geen seconde. Met name “Maledictus fetus aeternum” – vrij vertaald als “eeuwig vervloekte nakomelingen” – is met ruim negen en halve minuut het langste nummer maar is voor ons meteen ook het beste nummer. Hier wordt werkelijk het ganse arsenaal aan kunde tentoongespreid, snelle rauwe stukken afgewisseld met rustiger melodische stukken maar altijd in een dreigende sfeer. Knap staaltje vakmanschap.

K.H. (85)

Ossuaire Records

Tracklist: 1. Les flammes de Pluton 2. Horniest Patronis 3. L’évêché maudit 4. Le moine sans tête 5. Maledictus fetus aeturnum 6. Destruction salutaire