Sorcerer: Lamenting Of The Innocent

De Zweedse band Sorcerer wordt bestempeld als een epic doom band maar is mijns inzien veeleer een band die hard rock oude stijl (daarom niet minder goed) combineert met doom invloeden. En ze doen dit absoluut met verve. Sorcerer is een topband in dit genre. Opgericht door Kristian Niemann (ex Therion) en Johnny Hagel (ex Tiamat) – geef toe twee referenties die kunnen tellen en garant staan voor muzikale topkwaliteit gecombineerd met de geweldige zang van Ander Engberg – zorgt voor geweldige muziek met een supersound. ‘The Hammer Of The Witches’ is een up tempo, zeer goed hard rock nummer met een beginriff die onmiddellijk aan Black Sabbath doet denken zeker gezien de zang erg nauw aanleunt bij die van Ronnie James Dio. Verder in het nummer horen we Rainbow invloeden. Met zo een nummer is de toon direct gezet: topklasse. ‘Lammenting Of The Innocent’ begint dan wel in pure doom stijl om dan wat te versnellen weliswaar met sublieme cleane zang. Wat een prachtig nummer: doom in combinatie met een ballad. Geniaal nummer. En het ene topnummer volgt het andere op. Met een speciale vermelding voor ‘Deliverance’ waar we een rustiger nummer krijgen met duo zang van de zanger van Candlemass, Johan Langquist, een band die Sorcerer ook zeker heeft beïnvloed. Ook ‘Where Spirit Dies’ is een juweeltje: hier is de zang van uitzonderlijk niveau. Krachtig maar met zeer veel gevoel, begeleid met gitaarwerk genre My Dying Bride: een kippenvelnummer. Kijk, van zo een muziek word ik nu vrolijk. Alles klopt aan deze band: prima nummers, super muzikanten met één van de beste zangers van de huidige metalscene en een sound waar je nostalgisch van wordt want met dit soort muziek ben je opgegroeid. Een metalfan die deze cd niet aanschaft zou een boete moeten krijgen.

Bart Verlinde (93)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Persecution (Intro) 2. The Hammer Of Witches 3. Lamenting Of The Innocent 4. Institoris 5. Where Spirits Die 6. Deliverance 7. Age Of The Damned 8. Condemned 9. Dance With The Devil 10. Path To Perdition