This Will Destroy You: Vespertine

De band begon in 2005 en bracht in 2006 een ep getiteld ‘Young Mountain’ uit, die oorspronkelijk als demo was bedoeld. Deze kreeg zeer positieve kritieken. Hierna begon de band met de opnamen voor hun debuutalbum, ‘This Will Destroy You’, in 2007. Tot op heden nog steeds een ware post rock klassieker. Dat de band niet is doorgebroken tot een ruimer publiek zoals grootheden als Mogwai? Het verwondert ons nog steeds. Binnen het wereldje van post rock en aanverwante is This Will Destroy You ondertussen echter wel uitgegroeid tot een gevestigde waarde, die op en naast het podium al menig post rock hart heeft veroverd. Ook het onze. Met ‘Vesperine’ komt een nieuw post rock pareltje op de markt, waar de band die stelling in de meditatieve verf zet. Want inderdaad de post rock die This Will Destroy You op ons loslaat is eerder intimistisch dan oorverdovend. Daarom ook niet slaapverwekkend, integendeel. Het is de intense wijze waarop de muziek je oorschelpen streelt dat ervoor zorgt dat je hart in gruzelementen op de grond terecht komt. Ook op hun nieuwste plaat wordt die manier van werken stevig uit de doeken gedaan, met de hoofdtelefoon op en lekker wegsluimerend in de zetel voelen we ons letterlijk wegglijden naar die bijzonder, inderdaad, meditatieve wereld die de band ons anno 2020 nog steeds aanbiedt. Dat blijkt al uit het -naar de band hun normen – korte ‘Building’. Zoals de song zegt bouwt deze schijf op naar een ultieme climax die je totaal van de kaart zal doen achterblijven in de mooiste hoek van de kamer. Maar eerst moet je voorbij een al even adembenemend mooie ‘Entrance’ waar de band je langzaam doet weg zweven naar een volgend hoofdstuk in het boek ‘Kitchen ‘ en ‘Rooftop’. Allemaal songs die perfect op elkaar lijken aan te sluiten, waardoor deze plaat leest als een spannend boek. Ook al ligt dat spanningsveld in de intimiteit dit wordt tentoon gespreid, je verveelt je geen seconde. Ook de eerste klepper van een kwartier ‘Dining Room’ is een intensief maar ook zeer goed verteerbare post rock parel die je gemoed tot “zen” brengt. En dan moet de finale nog komen. Na het korte ‘ Exit’ volgt namelijk ‘Garden’. Eenentwintig minuten lang houdt This Will Destroy You in een houdgreep waaruit je niet meer wil en kunt ontsnappen. Eerder zak je weg in een ontspannen atmosfeer, weg van de harde realiteit om je heen. Conclusie: Het fijne aan This Will Destroy You is die donkere walm die de band over diezelfde hele lijn over je hoofd doet waaien, op een evenzeer intensieve wijze. Daardoor wordt je stil vanbinnen, en drijf je weg naar die donkere kant van je ziel waar het fijn vertoeven is. Echter worden dus geen geluidsmuren afgebroken op ‘Vesperine. Eerder wordt je letterlijk gehypnotiseerd binnen een intieme wijze. Deze plaat beluister je trouwens best in zijn geheel, ver weg van de realiteit rondom je heen, stellen we vast. Je zult zien, horen en vooral voelen. Hoe je tot een gemoedsrust wordt gebracht, binnen een donkere omkadering, waaruit ontsnappen onmogelijk blijkt. We genoten zodanig van deze parel dat we verloren gelopen in deze bonte donkere wereld van This Will Destroy You totaal ‘zen’ geworden ademloos achterbleven in onze, inderdaad, donkerste hoek van de kamer.

Erik van Damme (80)

Dark Operative

Tracklist: 1. Building 2. Entrance 3. Kitchen 4. Rooftop 5. Dining Room 6. Exit 7. Garden