Odraza: Rzeczom

De Poolse tweeloop Odraza neemt hun tijd. Zes jaar na de release van hun debuut ‘Esperalem Tkane’ is er eindelijk de meer dan waardige opvolger met ‘Rzeczom’. Om de commercie is het hen duidelijk dus niet te doen, wat ook blijkt uit de consistente keuze om in het Pools te zingen. Odraza is een echt kind van de Poolse black metal scene, gekenmerkt door tonnen dissonantie op beukende ritmes en rauwe vocals. Wanneer we Poolse black metal horen, denken we natuurlijk allemaal aan de oerband Mgla, en in het geval van ‘Rzeczom’ gaat die vergelijking zeker op: de titeltrack zelf heeft er een beetje van weg in de tweede helft, maar op ‘W Godzinie Wilka’ is het hek helemaal van de dam en zou je perfect geloven dat dit een verloren gegaan Mgla-nummer is dat plots weer is opgedoken. Ook ‘Mlod Na Male Miasta’ heeft een beetje last van Mgla-fever. Odraza is echter veel meer dan de zoveelste Mgla-worship band. ‘Schadenfreude’ en ‘Bempo’ worden gekenmerkt door snelle, technische black metal die bij wijlen zelfs een beetje naar death metal neigt. Korte snedige riffs ondersteund door blastbeats geven het geheel een heerlijk evil toetsje. Avant-gardisme zit zeker ook verscholen in het album, bijvoorbeeld op de intro van ‘Schadenfreude’, Het heerlijk originele bohemien sfeertje van een verlaten freak circus (denk Pensées Nocturnes) op ‘Twoja Rzecz Tez’, het theatrale verhalen op ‘Najkrotsza Z Wiecznosci’ met een sterke Shining-vibe en vooral het erg coole ‘Ja Nie Stad’, dat basically een lekkere melodic death metal partij is, uitgevoerd volgens de settings van black metal. Ook het titelnummer dat in er onvervalste Witchery-stijl op los beukt, is een uiting van de creativiteit van deze band. Over één kam is de muziek van Odraza dus niet te scheren, maar wat wel vaak terugkomt is een snelle, koortsachtige stijl van black metal. Dat daar een onmiskenbaar Poolse sound bij gepaard gaat, is niet meer dan normaal. Een aanrader dus voor fans van Mgla, Shining, Mord’A’Stigmata en consoorten!

Sam Bruynooghe (87)

Godz Ov War Productions

Tracklist: 1. Schadenfreude 2. rzeczom 3. W Godzinie Wilka 4. Twoja rzecz tez 5. Dluga 24 6. Swit Opowiadazczy 7. Mlod Na Male Miasta 8. Najkrotsza Z Wiecznosci 9. Bempo 10. Ja Nie Stad