Exgenesis: Solve Et Coagula

Exgenesis werd in 2014 boven het doopvont gehouden. Bij Exgenesis krijgen we een samenwerking uit Zweden en Columbia voorgeschoteld die het muzikaal zoekt in een mix van doom en melodic death metal. In 2015 was er de ep ‘Aphotic Veil’ die MUSIKA onopgemerkt voorbij is gegleden. Dat willen we nu alvast goedmaken met het eerste volwaardig full-album van Exgenesis. ‘Solve Et Coagula’ wordt uitgebracht via Rain Without End Records, een sublabel van Naturmacht Productions dat ons, net als het hoofdlabel, op tijd en stond een (zeer) knappe band onder de aandacht brengt. Ook met Exgenesis is dit het geval. Dit full length debuut is in ieder geval iets waar ze ons bij MUSIKA meteen voor mogen wakker schudden. Het album telt acht tracks die een mooie symbiose vormen van het slepende doom geluid met intense en beklijvende melodic death metal ingrediĆ«nten. Enerzijds worden we meegesleurd op diepe en dreigende gedachten via het slepende doom element, terwijl we anderzijds intens en beklijvend onder gedompeld worden in een bad vol stuwende melodieuze death metal ingrediĆ«nten. Het geheel klinkt in ieder geval uiterst krachtig en het kleine drie kwartier dat het schijfje nodig heeft om zich te ontplooien gaan in zo goed als een oogwenk voorbij. Je aandacht krijgt nergens de kans om te verslappen, integendeel, de heren weten je steeds dieper en dieper mee te sleuren in hun muzikaal verhaal. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Hollowness’ tot en met de laatste klank van afsluiter ‘Stasis’ is dit een geweldige rit geworden waar we met de beste wil van de wereld weinig of niets negatiefs over kunnen melden. Elk nummer krijgt een mooie opbouw mee. Kracht, energie, dreiging, brutaliteit en melodie smelten perfect samen tot een zinderend geheel. ‘Solve Et Coagula’ is gewoonweg een schitterende ontdekkingstocht geworden in de muzikale wereld die Exgenesis ons biedt. Een album dat met stip genoteerd staat om onze eindejaarslijstjes te halen!

Luc Ghyselen (96)

Naturmacht Productions / Rain Without End Records RWE 031

Tracklist: 1. Hollowness 2. Embers 3. Where the Hope Ends 4. Truth 5. Solve 6. Coagula 7. Intracosmos 8. Stasis